АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТНА ВЪЛНА В ИТАЛИЯ СРЕЩУ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ЗЕЛЕН ПРОПУСК

Протести в Италия срещу задължителните Зелени Covid пропуски
15.10.2021 / 23:23

От днес в Италия Зеленият Covid пропуск е задължителен във всички трудови сфери. Това предизвика протестна вълна в цялата страна, организирана от синдикати и асоциации. Поради евентуални намеси на десни екстремисти силите на реда се намират в готовност.

Пристанищни работници и служители на най-големите пристанища в Италия начело с Триест, където имат готовност да протестират докато зеленият Covid пропуск не бъде отменен, следвано от Генуа и Анкона, блокираха входовете без да пречат на когото желае да работи.

Протестни митинги и шествия има по цялото протежение на страната в големи и по-малки градове, на островите Сардиния и Сицилия . С лозунги "Не на Зеления пропуск", "Не на дискриминацията", "Никакъв пасаван, за да се ходи на работа", трудещите се изразяват недоволството си срещу задължението да имат зелен пропуск.

Коментар на протестираща жена обобщава всеобщото мнение:

"Как се чувствам ли? Като човек, на когото са му отнели първото човешко право - това да работи. От шестнайсет годишна работя и изкарвам пари, първо помагах на родителите си, сега издържам съпруга и сина си. Но днес държавата ми заявява, че вече нямам право да работя. Италия се основаваше на труда, явно вече не е така".

Протестът отбеляза исторически факти: пред военновъздушната база Сигонела в Сицилия, представители на военновъздушните сили по мирен начин изразиха несъгласието си за Зелен пропуск. От новия синдикат на карабинерите (NSC) съобщиха, че главното командване издало заповед всички карабинери без Зелен пропуск да напуснат жилищните помещения, смятани за работни – безпрецедентен случай и за историческия корпус от силите на реда.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев