АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТКОВДЕН Е

Св. Петка Българска
14.10.2021 / 08:19

Православната ни църква почита паметта на света Параскева - Петка Търновска. Родителите ѝ били българи. Аскетичният ѝ живот и посмъртните й чудеса са описани от свети патриарх Евтимий във вдъхновено житие. На нея са посветени много храмове в градове и села в цялата страна. На Петковден имен ден имат над 27 000 българи.

Почитта към преподобната Параскева Епиватска, наричана от народа Света Петка българска, е от времето на цар Иван Асен-втори.

"Той, с вяра, с благоговение е пренесъл мощите на светицата в Търново, в своята столица в новопостроен храм, който носел нейното име. И от тогава по нашите земи паметта на светицата се почита. Почита се и сега в целия православен свят, защото чудесата са многобройни, но човек трябва да вярва".

Това напомни отец Димитър.

Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през XI век. Води благочестив живот, а след смъртта ú нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането на града от турците. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където се намират и досега.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев