АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТ НА МИНЬОРИ БЛОКИРА ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ В СРЯДА

 „Марица Изток“
13.10.2021 / 09:00

Миньорите от комплекса „Марица Изток“ излизат днес на национален протестен митинг-шествие в столицата. Организатори на акцията са КНСБ и КТ „Подкрепа“, които предупреждават, че центърът на София ще бъде блокиран за движение на превозни средства.

Акцията е под наслов под наслов „В защита на енергийната независимост на България“.

Под егидата на двата големи синдиката работниците в комплекса "Марица-Изток" искат да разберат от премиера и правителството какви са плановете им относно въглищните мощности.

Междувременно общинският съвет на Стара Загора прие Декларация за бъдещето на минно-енергийния комплекс „Марица Изток“.

В приетата декларация е записано, че „съветниците настояват правителството на Република България по никакъв начин да не допуска прекратяване функционирането или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи в Минно-енергийния комплекс „Марица Изток“ до изчерпването на енергийния ресурс (въглищата), и да предприеме всички необходими мерки за нормалното функциониране на комплекса, за да бъде гарантирана енергийната и националната сигурност на страната ни“.

Тази декларация заедно с приетите декларации от съветите в Раднево, Нова Загора и Тополовград ще бъде документ в подкрепа на митинг-шествие под наслов „Спасяване на комплекс „Марица-изток”, който ще се проведе на 13 октомври от 13,00 часа в София. Организатор е инициативният комитет „Марица Изток“, който ще носи и подписката с подписите на над 105 000 граждани от четирите области в подкрепа на миньорите и енергетиците.

Преди дни служебният енергиен министър очерта три възможни дати за затваряне на въглищното производство в България - 2035-а, 2038-а или 2040-а година.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев