АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ЗАКОНОВИ ПРОМЕНИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА СПОРНИТЕ ИН ХАУС ПРОЦЕДУРИ

Янаки Стоилов
12.10.2021 / 11:59

Министерството на правосъдието работи по промени в Закона за обществените поръчки, за да бъде спряна практиката държавни дружества да се използват като посредник за превъзлагане на дейности за милиони без изпълнение на конкурентни условия и без публичност.

Целта е да се подобрят и да се направят по-ясни разпоредбите в областта вътрешното възлагане – така наречените ин хаус процедури.

Предлага се ин хаус поръчки да се използват, само когато юридическото лице разполага с необходимите човешки и технически ресурси, с които да изпълни най-малко 80 на сто от дейностите, предмет на договора, обясни служебният правосъден министър Янаки Стоилов:

„Нашето предложение е ин хаус да се използва, когато юридическото лице разполага с необходимите човешки и технически ресурси, за да осигури самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80 на сто от дейностите, предмет на договора. И само по изключение, за някои специализирани дейности, да могат се привличат външни изпълнители“.

Предложението, зад което застават и министерствата на икономиката, на финансите и на отбраната, ще бъде подложено на обществено обсъждане и внесено в 47-мото Народно събрание след конституирането му, каза още Стоилов:

"Това е според мен една добра разделителна линия и между партиите – да покажат какво е тяхното отношение и кои от тях ще се ангажират с преодоляване на тези лоши практики и подобряване на нормативната уредба, която да постигне много по-ефективно и прозрачно използване на публичните средства".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев