АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОРЕДЕН ПРОТЕСТ НА ПЪТНОСТРОИТЕЛНИЯ БРАНШ

Протест
12.10.2021 / 10:54

Работниците от пътностроителните фирми се събират на пети национален протест пред Министерския съвет. В протеста се включи и тежката механизация - снегорини и камиони. В опит за потушаване на напрежението и търсене на решение, министърът на регионалното развитие и благоустройството отново кани представители на пътния бранш на среща.

"Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова и и. д. председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ивайло Денчев отново канят собствениците на пътни фирми или упълномощени от тях лица, които имат права да вземат решения по конкретните договори за текущ ремонт и поддръжка", гласи изявлението на МРРБ.

Причина за недоволството на бранша е липсата на диалог с държавата по проблемите с неразплатените средства на фирмите за извършена дейност по републиканските пътища, като сумата възлиза на над 900 млн. лева.

Ръководството на Българската браншова камара "Пътища"/ББКП/, която е организатор на протеста, поиска оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и настоява за среща със служебния премиер Стефан Янев за намиране на трайно решение на проблема. Протестиращите остават в очакване на срещата с Янев, а председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков каза пред журналисти, че ръководството на организацията ще заяви и днес в Министерския съвет, че искат среща с премиера.

От Камарата предупредиха, че може да се стигне до решение фирмите да си потърсят неразплатените пари по съдебен път.

Държавата дължи на компаниите за извършените от тях дейности по републиканските пътища общо над 930 млн. лева, от които фактурираните разходи са 222,5 млн. лева, а сертифицираните нефактурирани разходи - 710,5 млн. лева, за дейности по текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. Има и неплатени 62 млн. лева от миналия зимен сезон. ББКП настоява да бъдат получени поне 600 млн. лева до края на годината.

В понеделник от МРРБ заявиха, че финансовите претенции на бранша трябва да бъдат отправени към следващото Народно събрание. За зимното поддържане 46-ият парламент осигури 100 милиона лева, които ще отидат в пътния бранш не под натиска на улицата и не с политически цели, а срещу изрядно оформени двустранни споразумения между АПИ и съответните фирми, посочиха от регионалното министерството.

Пред журналисти председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков каза, че няма за какво да се сключват нови споразумения по действащите договори. По думите му разпределянето на излишъците в държавния бюджет с Постановление на Министерския съвет не е обявено за незаконна практика. С прехвърлянето на топката към следващия парламент правителството абдикира от отговорността си, заяви председателят на Камарата.

Недоволните обявиха, че слагат край на дебатите с ресорното ведомство и искат спешна среща с премиера Стефан Янев. В противен случай, започват ежедневни блокади в София и са готови и на по-крайни действия.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) излезе в понеделник и с официална позиция. "Убедени сме, че по-добре е пътният бранш да стои встрани от политическите интриги, защото пътищата са на всички български граждани, те нямат партиен цвят. В момента никой не се нуждае от нагнетяване на политическо напрежение, а финансовите претенции на бранша трябва да бъдат отправени към следващото Народно събрание, което може абсолютно легитимно да реши проблемите", информираха още от ресорното министерство.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев