АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АЛЕКСАНДЕР ШАЛЕНБЕРГ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ КАТО КАНЦЛЕР НА АВСТРИЯ

Александер Шаленберг
11.10.2021 / 19:35

Александер Шаленберг встъпи в длъжност като канцлер на Австрия. Той положи клетва пред президента в двореца Хофбург във Виена. Досега Шаленберг бе министър на външните работи в кабинета на Себастиан Курц.

В събота лидерът на Австрийската народна партия се оттегли от канцлерския пост заради скандала с обвинения в корупция, но заяви, че ще остане начело на партията и председател на парламентарната ѝ група.

Курц е разследван заради твърдения, че държавни пари са били използвани в корупционна сделка, за да се осигури положително отразяване в таблоиден вестник за него и партията му.

Австрийският президент Александер ван дер Белен назначи новия канцлер с думите:

"Уважаеми г-н Шаленберг. Смятам, че притежавате качествата за новия пост. Като външен министър вие добре знаете как да намирате най-малкото общо кратно сред противоположни мнения. Опитът Ви ще подскаже как да намерите най-доброто решение за всички в тази ситуация. Убеден съм, че тези способности ще Ви бъдат много полезни в новата ви позиция като канцлер на Австрия."

Александер Шаленберг отговори в същия тон:

"Заедно с вицеканцлера Коглер ще направя всичко възможно да запълня пукнатините между нас и да поставя на преден план сътрудничеството по същество."

Овакантеното място на министър на външните работи заема досегашният посланик във Франция Михаел Линхарт.

Лидерът на Австрийската народна партия Себастиан Курц се оттегли от канцлерския пост миналата седмица след отправените обвинения в корупционна сделка с цел положително медийно отразяване.

52-годишният Александер Шаленберг е дипломат от кариерата и съмишленик на Курц, а опозицията е категорична, че бившият канцлер ще продължи да дърпа конците.

С тази маневра управляващата коалиция се стреми да преодолее бързо скандала и да довърши мандата си до 2024 година.

Наблюдателите обаче не изключват нови политически сътресения след събитията от миналата седмица.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев