АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОТКАЖЕ ОТ ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ ПРЕЗ 2038 ГОДИНА

Стефан Янев
11.10.2021 / 19:17

Правителството ще реши до края на седмицата каква индикативна дата да предложи на Европейския съюз са спиране на използване на тока от въглища в страната, съобщи на петнадесетата годишна среща между правителството и бизнеса, организирана от "Капитал" премиерът Стефан Янев.

Той допълни, че първата възможност това да стане е през 2038 година, а втората - 2040 година. Янев припомни, че 38% от средствата, предвидени в българския план за възстановяване и устойчивост, на стойност 12 млрд. лева, са насочени към подготовка за изпълнение на тази цел.

Премиерът каза още, че е нужна допълнителна енергийна стратегия за прехода, която да се постави на дискусия и се одобри от парламента. За премиера ключовото е при този преход никой да не е изоставен. Янев отказа за момента да коментира в детайли българската позиция по зелената сделка, защото предстоят разговори в ЕК и България "не иска да си свали картите предварително".

До месец се чака проект на стратегия за енергийния преход

Янев каза, че вече е назначил междуведомствена група, която да изготви проект за енергийна стратегия на България в рамките на месец. Той припомни, че зелената сделка е един от водещите приоритети на Европейската комисия и целта и е да превърне Европа в първия въглеродно-неутрален континент. Янев подчерта, че за България този преход ще е най-тежък в сравнение с всички членки на ЕС, тъй като въглеродният интензитет на икономиката е 4.3 пъти по висок от средния за съюза.

Според Янев в бъдеще от подкрепа ще се нуждаят както бизнесът, така и общините. Пред представителите на бизнеса Стефан Янев отчете успехите на правителството встрани от организацията на изборите. Той подчерта борбата с корупцията, промени в работата на държавната администрация, икономиката и финансите с цел създаване на по-привлекателна инвестиционна среда. Янев не пропусна да отбележи и актуализация на бюджета, която е гарантирала продължаване на програмите за подпомагане на хората и бизнес при COVID-кризата. Служебният премиер обобщи също, че водените от него правителства са дали пример как трябва да се работи за националния интерес.

Янев не пропусна да отбележи, че го притеснява кризата на политическите институции, доминирането на популизма и липсата на обща цел, посока и чувство за единство по важни въпроси.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев