АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФЕЙСБУК СЕ ВРЪЩА КЪМ НОРМАЛНИЯ СИ РИТЪМ НА ФОНА НА ОБВИНЕНИЯ В ДЕЗИНФОРМАЦИЯ

Фейсбук
05.10.2021 / 08:44

Седмицата започна с лоши новини за Фесйбук на няколко фронта. Гигантът се справяше както със седемчасовото прекъсване на услугите на някои свои приложения, така и с разкритията, предадени на властите и медии от бивш служител – разкрития, които се очаква днес да бъдат изслушани от американски законодатели.

Според Downdetector над 10 милиона са били подадените сигнали за проблеми на места като САЩ, Европа и Сингапур. Проблемите освен Фейсбук засегнаха приложенията Инстаграм и Уатсап.

Това се случва на фона на разкрития на бившия служител Франсис Хаугън за практиките на гиганта. Тя посочи, че подсилването на послания с реч на омраза и дезинформация, която подкопава демокрацията са заели централно място в бизнес модела на Фейсбук.

„ Фесйбук осъзнаха, че ако променят алгоритъма да е по-безопасен хората ще прекарват по-малко време на сайта, ще отварят по-малко реклами, компанията ще изкарва по-малко пари,“ заяви Хаугън за Си Би Ес.

Днес се очаква Хаугън да бъде изслушана в Конгреса.

От Фейсбук отричат обвиненията.

Години наред американски законодатели отправяха предупреждения за регулиране на Фейсбук и други социални платформи в отговор на критиките, че нарушават личната неприкосновеност и че се превръщат в мегафон за дезинформация.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев