АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

Д-Р ВЕНЕЛИН ТОДОРОВ Е НОСИТЕЛЯТ НА ГОЛЯМАТА НАГРАДА „ДЖОН АТАНАСОВ“ ЗА 2021 ГОДИНА

 Президентът Румен Радев връчи награди на името на Джон Атанасов Снимка: Президенство
04.10.2021 / 21:22

На 4 октомври се навършват 118 години от рождението на Джон Атанасов, българският изобретател, създал един от първите електронни цифрови компютри. На негово име е учредена инициативата награда "Джон Атанасов". Престижните отличия са за изявени в световен мащаб млади български учени, постигнали изключителни резултати в областта на компютърните науки и технологиите. Президентът Румен Радев връчи отличията на лауреатите в различните категории на церемония на „Дондуков“ 2.

"Вече 19-та година президентството е трибуна на вашите върхови постижения като млади учени и на забележителните успехи на нашите ученици в олимпиадите по информатика и информационни технологии. От самото създаване на конкурса през 2003 година досега всички тези млади хора са личности вече със забележителни кариери. Като президент на Република Българи аз се гордея с техните постижения и с факта, че много от тях ръководят научни лаборатории, звена в едни от най-престижните университети в света - факт, с който трябва да се гордеем всички. И не само това- техните постижения са добре известни сред научния елит в света. И те се прилагат в едни от най-развитите страни, защото водят до върхови резултати в различни важни области - науката, образованието, икономиката, медицината, сигурността на информацията. Вие ни давате с вашите постижения увереност, че България има бъдеще като модерна европейска държава“, каза Румен Радев.

Носител на голямата награда „Джон Атанасов“ за тази година е 34 годишният доктор по математика Венелин Тодоров, който работи в България в Института по информационни и комуникационни технологии на Българската академия на науките.

"Огромна привилегия за мен като завършил и работещ в България е да получа тази награда, защото разбрах, че аз съм вторият работещ в България и завършил тук, който я получава. Всички останали участници работят в чужбина. За мен това е признание и за българската наука", каза за БНР Венелин Тодоров.

Основните постижения на Венелин Тодоров са свързани със създаването на високоефективни подходи за оптимизация на алгоритми и моделиране на сложни системи. Разработените от учения алгоритми намират приложение при моделиране на невронните мрежи в изкуствения интелект, киберсигурността, високопроизводителните пресмятания в квантовата механика и финансовата математика.

"Квантовите компютри е хубавото, че те могат да извършват много по-бързо изчисленията и това като се внедри има такава точка по програма "Цифрова Европа", според която до 2030 година Европа трябва да разполага с периферни и неутрални клъстерни възела и да разполага с първия си квантов компютър. Това ще подпомогне постигането на една от целите по тази програма"

Разработките на Венелин Тодоров се използват с успех при изготвянето на по-точни прогнози при атмосферни процеси при пренос на вредни емисии, за въздействието върху човешкото здраве, устойчиво земеделие и екология:

Младият учен ще остане да работи в България.

"Надявам се тук да остана, средата е добра. Искам тук да остана".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев