АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОСИЕТАТА "ПАНДОРА": ДВАМА БЪЛГАРИ СА СРЕД ПОЛИТИЦИТЕ, УКРИЛИ МИЛИОНИ В ОФШОРНИ ЗОНИ

Досиета "Пандора"
04.10.2021 / 08:33

35 бивши и настоящи държавни ръководители са укрили милиони долари в офшорни данъчни убежища, разкри Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), съобщава БНР. Според т.нар. Досиета "Пандора" (Pandora Papers) двама от въпросните политици са от България. 174 от компаниите са свързани със собственици от страната ни.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш - на когото предстоят избори идната седмица - не е декларирал офшорна компания, чрез която е купил имение във Франция на стойност 22 милиона долара.

Според разследването йорданският крал Абдула II е използвал мрежа от офшорни компании, за да натрупа 100 милиона долара в недвижими имоти от Малибу до Лондон.

Семейството на азербайджанския президент Илхам Алиев също е използвало офшорки, за да придобие сгради и имоти в Лондон за десетки милиони.

Руският президент Владимир Путин не е пряко споменат в документите, но чрез сътрудници е свързан с тайни активи в Монако.

Консорциумът на разследващите журналисти е открил близо хиляда офшорни компании, свързани с повече от 330 високопоставени политици и държавни служители.

Разследването, в което са участвали около 600 журналисти, се базира на около 11,9 милиона документа от 14 компании за финансови услуги и разкрива кои са истинските собственици на над 29 хил. офшорни компании, добавя БТА.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев