АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАЗТОВАРВАНЕТО НА ЗАСЕДНАЛИЯ КОРАБ ЗАПОЧНА С РАЗСИПВАНЕ НА АЗОТНИЯ ТОР В МОРЕТО

Край Камен бряг късно снощи започна акцията по разтоварване на заседналия товарен кораб. Vera SU, натоварен с азотен тор
28.09.2021 / 09:24

Край Камен бряг късно снощи започна акцията по разтоварване на заседналия товарен кораб. Vera SU, натоварен с азотен тор. От кадри, разпространени във "Фейсбук" от специализираното издание Maritime.bg обаче се вижда, че торта, която е в насипно състояние, се изгребва с копа тип "щипка" и така частично се изсипва в морето. Във видео на живо във Фейсбук от групата Maritime.bg показаха процеса по разтоварването на заседналия кораб, а потребители коментират, че опасността от екокатастрофа вече е съвсем реална. "Трофично състояние - Когато водните обекти са замърсени с големи количества подхранващи вещества от канализацията или торове, те могат да причинят еутрофикация. Тя представлява ускорено развитие на плевели и водорасли, които затлачват и обезцветяват водите, като разрушават нормалните екосистеми и лишават рибата от кислород", пише Иван Иванов.

Разтоварването на заседналия кораб започна с разсипване на азотния тор в морето

Баржата, която трябваше да пренесе азотните торове, също е заседнала, съобщи междувременно БНТ. "Заседналата баржа е попречила на процеса на разтоварване", заяви Пенко Георгиев, директор на историческия музей в Каварна. По думите му, вятърът, вълнението и лошото време ще усложни работата.

Според информация на националната телевизия целта на акцията е да се отнеме поне половината от товара от 3300 тона азотни торове, които е превозвал "Вера Су", за да може да се вдигне носът и да се премести корабът.

По информация на директора на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев, цитирана от БНТ, баржата, която е трябвало да пренесе товара, също е заседнала и това допълнително пречи на разтоварването., а времето се влошава.

Акцията по разтоварването започна след 7 дни изчакване на действия на собственика на плавателния съд и данни за изтичане в морето на товара от азотни торове, които имат силно вредно въздействие върху морските организми. В неделя бе официално издадена заповед на транспортния министър за спешни действия на администрацията заради риск за човешкото здраве и околната среда. Вчера стана известно, че забавянето на официалната реакция най-вероятно е било причинено от първоначална заповед на началника на варненското пристанище, който въпреки риска от замърсяване е дал на собственика на кораба срок от 1 месец за изтегляне.

Според анализи на природозащитника и депутат в 46 Народно събрание Борислав Сандов и на морския еколог д-р Димитър Беров заплахата от изтичащия азот ще има трайни и сериозни последици за морския живот по българското Черноморие. Азотните торове предизвикват еутрофикация на водата - тоест, заради повишеното количеството на химическите вещества, участващи в минералното хранене на растенията, има засилена биологична продуктивност. Нарушава се балансът на микроорганизмите, има засилен цъфтеж на водорасли, по-младите риби се задушават, а възрастните и дънните губят хранителната база.

Замърсяването с азот е обект на множество нормативни актове, а товарът от 3 000 тона, които могат да бъдат изпуснати при очаквано морско вълнение, се равнява на годишното замърсяване от голям морски град което не е толкова концентрирано и поради това не вреди в толкова голяма степен.

"Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев