АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ В ГЕРМАНИЯ

 Олаф Шолц
27.09.2021 / 15:11

Социалдемократическата партия в Германия печели парламентарните избори с 25,7 процента от гласовете. Това показва неофициалният резултат след преброяване на бюлетините. На второ място, със значителни загуби, е консервативният блок ХДС/ХСС с 24,1 на сто, следван от Зелените, които получават 14,8 процента. Либералите влизат в новия Бундестаг с 11,5 процента подкрепа.

За крайнодясната „Алтернатива за Германия” са гласували 10,3 процента от избирателите, а за Левицата – 4,9 процента, но партията влиза в парламента заради спечелени три директни мандата.

В Германия предстоят дълги коалиционни преговори за съставяне на правителство, вероятно водени паралелно от социалдемократичната партия и от ХДС/ХСС.

Неясно остава, кой ще е следващият канцлер – социалдемократът Олаф Шолц или християндемократът Армин Лашет. Сигурно е обаче, че двете по-малки партии – либералите и Зелените ще са част от следващото правителство. Затова те искат да започнат разговори, за да изчистят различията си в климатичната и икономическата политика, преди да влязат в коалиционни преговори с двете големи партии.

Но победилата социалдемократическа партия не иска да допусне това. Днес се събират партийните ръководства, за да очертаят следващите стъпки към започване на коалиционни преговори.

Промяна във външнополитическия курс на Германия не се очаква. Темата не беше основна по време на предизборната кампания и няма да е във фокуса по време на предстоящите трудни коалиционни преговори. Една от причините е, че между четирите партии в политическия център няма значителни разлики – ЕС и трансатлантическите отношения са основни стълбове на германската външна политика.

И политиците, и обществото подкрепят курса на Ангела Меркел за намиране на консенсус. Четирите партии, от които зависи създаването на правителство, съзнават, че отношенията с Русия и Китай са проблематични и ще стават все по-трудни, но либералите и Зелените са по-твърди от отиващата си Меркел – и за двете партии спазването на човешките права е от фундаментално значение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев