АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МОНИТОРИНГЪТ НА ЕП В БЪЛГАРИЯ: НЕ ПОЛУЧИХМЕ ОТГОВОРИ ОТ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Елена Йончева и София ин'т Велд
24.09.2021 / 17:27

Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми, които поставяме на първо място след посещението си в България и срещите, които проведохме. Това не са проблеми само в България, но ни се струва, че тук има прекалено много безнаказаност по повод случите на корупция. Тя е отрова, която разяжда обществото". Това заяви нидерландската евродепутатка от „Обнови Европа“ София ин'т Велд, която е председател на Мониторинговата група от ЕП, която оценява състоянието на върховенството на закона у нас.

Делегацията се срещна с главния прокурор Иван Гешев, но останала разочарована.

"Не мисля, че получихме всички отговори, които търсихме. Голяма част от въпросите, които зададохме бяха свързани с инерцията и липсата на активност във връзка със започнати разлседвания", разказа евродепутатката от „Обнови Европа“.

На въпрос по повод "печално извесните снимки на бившния български министър-председател" главният прокурор отговорил, че не е запознат със случая.

Евродепутатите посетиха страната за два дни, като част от текущото наблюдение на ситуацията в целия ЕС. Делегацията се състоеше от общо 23-ма души.

В нея влизат 7 евродепутати – по един от всяка политическа група в Европейския парламент. Всички те са членове от Мониторинговата група към Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), в която не веднъж се състоя дебат по темата. Останалите 16 души са експерти, също от Европейския парламент.

Останалите евродепутати са: Елена Йончева (С&Д, България), Клеър Дейли (Левица, Ирландия), Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), Анализа Тардино (ИД, Италия), Патрик Яки (ЕКР, Полша), Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия).

"Освен работата си по наблюдение ние сметнахме, че е много важно да отправим послание към българския народ - Европейският парламент е тук, гледа, слуша и ви подкрепя. Понякога хората остават с усещането че ЕС отсъства или само критикува, но не е така. Ние сме тук", каза ръководителката на делегацията.

София ин'т Велд уточни, че това посещение не е еднократен акт, интересът на ЕП няма да се изчерпа с еднократни срещи и едно единствено посешение.

"Ние имаме дългосрочен ангажимент и следим събията в България отблизо", посочи София ин'т Велд.

Имахме невероятно голям брой искания от хова и организации да се срещнем, да разговаряме по определени теми. Искам да уверя всички, че ние ще продължим диалога, посочи нидерландката.

"Вярвам в критичната оценка на "Репортери без граници". През последните два дни няколко души се опитаха да ме убедят, че тя не е достоверна.

Вярно е, че не става дума за точна математическа оценка, но тя показва тенценция. Докладът посочва поводите за притеснения. Не трябва да се приема, че това е външна критика. В интерес на всички е да има здравословна медийна среда", заяви София ин'т Велд.

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев