АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МО: ПРИКЛЮЧИ РАЗСЛЕДВАНЕТО НА КАТАСТРОФАТА С МИГ-29. НАПРАВИХМЕ ВСИЧКО, КОЕТО МОЖЕМ

Брифинг на  министъра на отбраната Георги Панайотов
24.09.2021 / 12:38

Министерство на отбраната е приключило с всички дейности, които по закон трябва да се извършат за изясняване на обстоятелствата, свързани с инцидента с падналия МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Георги Панайотов на брифинг пред медиите. На брифинга присъства и съпругата на подполковник Терзиев, Димитрина Попова, която задава въпроси на представителите от МО, съобщава БНТ.

Министърът на отбраната заяви, че с Димитрина Попова вече са провели среща на четири очи. "Това, което аз изразих пред нея, е че сме направили всичко, което можем и истината е най-важната. Разследването на прокуратурата продължава", каза той.

"Министерство на отбраната и служба "Военна полиция" свършиха, всичко, което беше по наша юрисдикция. Не беше лесно. Особено изваждането на черната кутия, разчитането ѝ. Всички решения бяха правилните и затова сега разполагаме с всички факти и обстоятелства", добави Панайотов.

Последно са разчетени данните от черната кутия със съдействието на руския производител в присъствието на наши представители - полк. Василев. Той е и ръководител на екипа, изготвил доклада във връзка с катастрофата.

"Бяха проведени беседи с всички участници, бяха проверени всички нормативни документи, бяха разчетени данните от радарите, беше разчетена самата черна кутия. Написан беше доклад със заключения, който беше публикуван. Действахме в условия на максимална прозрачност. Такава досега не е имало", каза още министърът на отбраната.

Съпругата на загиналия подполковник Терзиев, Димитрина Попова, попита полковник Василев, ако причина за катастрофата не е човешка грешка и няма техническа неизправност на самолета, какво е загуба на пространствена ориентация и защо не се води пилотска грешка. Полк. Василев обясни, че загубата на пространствена ориентация се получава поради психофизичните особености на организма. Когато полетът се извършва без визуални ориентири извън кабината, с малки линейни ъглови отклонения, може самолетът да промени пространственото си положение в голяма степен без пилота изобщо да се ориентира като това.

"Ако пилотът осъзнава ситуацията и предприеме грешни действия, е пилотска грешка. В случая обаче пилотът не е осъзнал в каква ситуация се намира и не се счита за пилотска грешка. Последните му действия са да докладва. Ако осъзнава, че се намира в аварийна ситуация, той няма да направи тази грешка", каза полк. Василев и цитира от текст в доклада какво е аварийна ситуация: "Започването на завоя в дясно с висока скорост над 900 км/ч , в режим на снижение води до прерастване на ситуацията в аварийна". Вследствие на пространствената дезориентация у подполковник Терзиев е възникнала зрителна илюзия, че е в хоризонтален полет и е предприел маневра без да повдигне носа на самолета, допълни полк. Василев.

На въпрос на Попова стана ясно, че всички документи за разследването са в прокуратурата. Предоставени са и на Народното събрание.

МО няма право да разгласи името на ръководителя на мисията, не може да започне служебна проверка. Това трябва да стане след като прокуратурата си свърши работата. Тогава може да се търсят виновни, каза военният министър.

На въпрос на Попова командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров заяви, че е подполковник Терзиев е провеждал подготовка за учението от началото на годината, а за стрелбите около месец. По време на подготовката не се извършват стрелби, стана ясно още.

В пресконференцията участват началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база „Граф Игнатиево“ и на Дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната“.

Преди дни министърът съобщи, че е извлечена информация от черната кутия на разбилия се на 9 юни край Шабла изтребител. Резултатите потвърждават заключенията на Военна полиция от първоначалния доклад, който сочеше като причина човешка грешка.

Черната кутия на разбилия се във водите на Черно море изтребител беше изпратена за разчитане в Русия, след като я извадиха от 70 метра дълбочина със скъсан лентов кабел.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев