АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАЙ-БОГАТИТЕ ФАМИЛИИ В СВЕТА СА СТАНАЛИ ОЩЕ ПО-БОГАТИ, СОЧИ КЛАСАЦИЯ НА "БЛУМБЪРГ"

Джим Уолтън, Алис Уолтън и Робсън Уолтън
20.09.2021 / 10:16

Състоянието на 25-те най-богати фамилии в света се е увеличило с 22% спрямо миналата година според класация на "Блумбърг". Сред тях са собствениците на веригата магазини "Уолмарт" (Walmart), на производителя на сладкарски изделия "Марс" (Mars) и на модната къща "Ермес" (Hermеs), съобщава БТА. 25-те най-заможни семейства притежават $ 1,7 трилиона. Най-много нови милиардери има в 3 индустрии - технологична, корабоплаване и автомобилна.

Най-богатите фамилии в света са станали още по-богати, сочи класация на "Блумбърг"

Фамилията Уолтън, която притежава веригата магазини “Уолмарт”, е най-богатият род в света с 238,2 млрд. долара, сочи класация на агенция “Блумбърг”. Според списъка състоянието на 25-те най-заможни семейства е нараснало с над 22%, или $ 312 млрд., през последната година. Общо тези фамилии притежават внушителните $ 1,7 трилиона.

Уолтън могат да се похвалят, че са спечелили 23 млрд. долара през 2021 г. Така потомците на Сам Уолтън, основал веригата през 1962-а, имат повече пари от Джеф Безос (200 млрд. долара) и Илон Мъск (205 млрд. долара). Магазините “Уолмарт” по света са над 10 500, а оборотът на компанията възлиза на $ 559 млрд. Фамилията притежава 48 на сто от акциите на търговската верига.

Те имат почти $ 100 млрд. повече пред втората най-богата династия в света - клана Марс

Те са собственици на едноименния производител на сладкарски изделия и притежават $ 141,9 млрд. Началото на империята е дадено от Франк Марс, който започва да продава бонбони от меласа през 1902 г., докато е още на 19 години.

На трето място са семейство Кох, притежатели на американския промишлен конгломерат “Кох индъстрис”, което има $ 124,4 млрд. Братята Фредерик, Чарлз, Дейвид и Уилям наследиха петролната фирма на баща си Фред. Братска вражда за контрол над компанията в началото на 80-те години обаче накара Фредерик и Уилям да напуснат семейния бизнес, докато Чарлз и Дейвид останаха. Оттогава компанията се превърна в конгломерат с годишни приходи от около 115 милиарда долара.

Братята са следвани от рода Ермес, притежаващ едноименната френска модна къща. Техните чанти струват стотици хиляди долара, заради което и Ермес имат 111,6 милиарда долари в банковата си сметка.

Кралската династия Ал Сауд в Саудитска Арабия заема 5-а позиция със $ 100 млрд. Общото богатство на фамилията, контролирано от нейните приблизително 15 000 членове, вероятно обаче е много по-голямо, твърдят анализатори. Престолонаследникът Мохамед бин Салман, син на седмия монарх, крал Салман, лично разполага с активи на стойност над 1 млрд. долара.

Фамилията Ли, която притежава “Самсунг”, отпадна от списъка на “Блумбърг”, след като плати 11 млрд. долара данък върху наследството след смъртта на патриарха си Лий Кун Хи. Новите лица в елитната класация са от фамилията Дасо, която притежава авиационната компания “Дасо Авиасион”.

Тези семейства бяха сред най-големите победители през изминалата година, тъй като правителствата и централните банки наводниха икономиките с пари, подхранвайки бум в електронната търговия, купуването на храна и разходите за домашни любимци.

Списъкът на “Блумбърг” изключва милиардерите от първо поколение и не е пълен, тъй като богатствата на някои семейства, като например Рокфелер, са толкова разпръснати, че е трудно да се проследят активите им.

По-ранно проучване показа, че над един процент от възрастните по света са станали милионери за първи път миналата година на фона на пандемията. Броят на хората, чието богатство е с изключително висока нетна стойност, се е увеличил с 24% през 2020 г., което е рекорд от 2003 г. насам.

САЩ са страна №1 по отношение на растежа на милиардерите с 29%, което представлява 37 % от натрупаното богатство на милиардерите миналата година, последвани от Китай и Германия.

Увеличението на милиардерите е основно в технологичната, корабоплавателната и автомобилната индустрия.

Източници: "24 часа", БТА, "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев