АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

Д-Р МИМИ ВИТКОВА: ДЪРЖАВАТА ОТ ГОДИНИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ФАЛШИВИТЕ ТЕЛК-ОВЕ

Д-р Мими Виткова
20.09.2021 / 10:06

Държавата от години не може да се справи с фалшивите ТЕЛК решения. Това заяви в сутрешния блок „Тази сутрин“ по бТВ бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова. Тя припомни, че още през 2019 г. е имало спецакции срещу порочната практика, но проблемът е останал.

„Не може една система да остане оазис в цялото ни общество, когато виждаме, че корупциата е навсякъде, когато виждаме кражби за милиарди. Опитът да се внуши, че това е жест към социално подпомагане не може да бъде обяснението“, допълни тя.

Според нея основен проблем е кадровият. „Възможно е комисиите, които освидетелстват хората да останат без хора. Има арестувани председатели, не знаем как ще се преразпредели работата към останалите структури. И без това има голямо закъснение с решенията“, заяви Виткова.

Тя заяви още, че държавата е абдикирала от проблемите в здравната система.

„Погледнете възнагражденията на специалистите, може ли възнаграждение 1,5 млн. годишен доход и възнаграждение на лекар от 1000 лв. Тежки диспропорции, които доведоха до тежък кадрови дефицит. Всяко заведение работи само за себе си“, коментира д-р Виткова. По отношение на реформите в системата, тя обясни, че има много работещи варианти: „Проблемът на ТЕЛК е частен случай, коупцията в ТЕЛК е на едно ниско ниво. Толкова извращение има в системата, че ако не ги погледнем в цялост, не можем да се справим с корупцията в ТЕЛК, а всичко останало да седи“.

Относно нереглементираното видеонаблюдение в Правителствена болница, Виткова коментира: „У нас всичко е позволено, навсякъде, защо не и в здравеопазването. Най-вероятно това е форма, която някой е измислил, за да станат тези хора зависими в бъдеще“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев