АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ ПРЕД НОВИТЕ МИНИСТРИ: ЩЕ ВИ ЗАСИПЯТ С КОМПРОМАТИ, ЩЕ ВИ ОРГАНИЗИРАТ СТАЧКИ И ПРОТЕСТИ

Президентът Румен Радев и Стефан Янев
16.09.2021 / 12:02

Президентът Румен Радев представя новия служебен кабинет. В началото на церемонията благодари на служебния кабинет за "усилията и резултатите". Почерта, че този кабинет е провел свободни избори, намалявайки драстично купения вот. Подчерта, че праителството е разкрило тежкото наследство и се е противопоставил на модела на завладявана държава.

"Благодаря Ви за усилията и резултатите. Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, през които носихме отговорност за управлението на България. През този период служебното правителство проведе честни избори, намалявайки драстично купения вот. Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, осветли и пресече множество корупционни схеми, прекрати рекета на властта върху бизнеса", разкри Радев.

"След 13 години безхаберие актуализирахме пенсиите. Служебното правителство изведе пенсионерите над линията на бедността", съобщи президентът. Благодарен съм, че защитихме опазването на горите, плажовете, както и хилядите унижавани от ТЕЛК системата, допълни държавният глава.

"Служебното правителство овладя хаоса с кризата около коронавируса, енергийната система и проекта за изграждане на детската болница", похвали се Румен Радев и допълни:

Благодаря Ви, че доказахте основната ми идея - демократично единодействие между родолюбови хора от разни политически хоризонти в името на България. Този модел на управление и успешен пример е капитал за политическото бъдеще на България. За съжаление политическата класа не възприема модела на служебния кабинет, за разлика от обществото, показват социологическите проучвания.

"Видяхте колко трудно се възстановява държавността след авторитарно управление. Разбирахте, че разграждането на олигархичната система ще изисква усилия и време", обърна се Радев към министрите.

Постигнат бе рекорден икономически ръст и ниска безработица, подчерта още Румен Радев.

Служебното правителство овладя кризата в енергетиката, заложена през годините безхаберие, каза още Румен Радев.

Президентът нарече още управлението на служебното правителство "успешен модел" и "капитал" за страната.

Но обърна внимание, че политическата класа не е възприела този успешен модел и не е излъчила редовно правителство в парламента.

Румен Радев изтъкна, че за пръв път едно служебно правителство сменя друго.

Президентът предупреди, че срещу служебния кабинет ще бъдат "парите, медиите и влиянието на хора, които имат държавата за своя бащиния".

"Ще ви организират протести, стачки, ще ви товарят с греховете на старата власт", продължи той.

И предупреди - "върху вас ще се изсипят десетилетията на хаос и безхаберие".

Знам, че правителство без парламент няма капацитет да взема стратегически решения и задачи, но времето ни притиска, затова очаквам с разумни стъпки да продължавате за излизане от кризата и подобряване живота на хората, да работите с мисъл за бедните и слабите, да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната, обърна се Радев към министрите.

След президента думата взе служебният премиер.

Стефан Янев изтъкна организацията на честни и прозрачни избори като основен приоритет на служебното правителство.

Държавата не може да си позволи да функционира в условията на перманентна икономическа криза, заяви той и пожела след поредните избори да се формира редовно правителство.

Предстоят тежки месеци, предупреди премиерът.

Уверен съм, че следващият служебен кабинет ще се справи с тежките предизвикателства, същевременно се надявам, че българските граждани ще бъдат взискателни. Това, което ни мотивира, думата е "отговорност". Обществото е най-справедливият съдник, заяви Стефан Янев.

Каузата е една - това е България и нейното благополучие, каза в заключение Стефан Янев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев