АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОКОНЧАТЕЛНО: НС РЕШИ БЮРОТО ЗА ЗАЩИТА ДА БЪДЕ ОТНЕТО ОТ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Народно събрание
15.09.2021 / 12:35

Народното събрание реши окончателно, че Бюрото за защита на свидетели ще бъде върнато към Министерството на правосъдието. Депутатите приеха на второ четене поправките, предложени от "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", които отнемат контрола върху Бюрото от главния прокурор и го връщат към Министерството на правосъдието.

По време на обсъжданията в пленарната зала Хамид Хамид от ДПС заяви, че промените целят да осветят някои застрашени свидетели и всъщност са само пиар на определени хора:

"За една малка част, но най-кресливата част, това е просто бизнес и още днес след обяд ще си броят хонорарите. За другата, по-голямата част, този законопроект е един пиар. За останалата част, които подкрепят законопроекта, това е една мръсна поръчка срещу бюрото, защото това бюро не е нито на главния прокурор, нито на прокуратурата, нито на съда. Това бюро е на правосъдната система".

Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ призова депутатите да не репликират Хамид Хамид и отново коментира, че ДПС защитава чужди интереси:

"Хубаво е да видиш колко ниско може да падне някой, дори не на амбразурата, под амбразурата в защита на #кой".

В защита на промените Радостин Василев от "Има такъв народ" заяви, че Бюрото ще бъде по-ефективно, когато е на подчинение на правосъдното министерство

"Приемете, че прехвърлянето на бюрото не към Министерство на земеделието, а към Министерство на правосъдието, ще възстанови една малка несправедливост в съдебната система. Ние нямаме никакво съмнение, че ДПС, вие самият, сте едни от тези, които искат да запазят статуквото и в частност бюрото да остане там, където е, защото вероятно ще имате нужда от защита. Не знам".

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев