АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

2357 УЧИЛИЩА В СТРАНАТА ОТВАРЯТ ВРАТИ, ЗА ДА ПОСРЕЩНАТ НАД 706 ХИЛЯДИ УЧЕНИЦИ

Първи учебен ден
15.09.2021 / 08:13

2357 училища в страната отварят врати днес, за да посрещнат над 706 хиляди ученици, сред които и 59 хиляди първокласници.

Първият учебен ден навсякъде започва присъствено при спазване на противоепидемичните мерки. В масовия случай тържества на открито ще има за учениците в 1-и, 5-и , 8-и клас, на места и за дванайсетокласниците, а останалите випуски ще отбележат 15 септември с час на класа в класните стаи.

За да бъдат избегнати струпвания на ученици, първият учебен ден ще започне по различно време за отделните випуски. В училищните дворове ще има обособени зони за родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в училището.

Достъпът на външни лица до учебните заведения ще бъде ограничен. Полицейското присъствие около тях - засилено.

В първия учебен ден напълно обезпечени с учители са седем области - Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол.

Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град , Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители. Ще се търсят варианти в образователната система да бъдат включени пенсионирани учители, педагози, които в момента не работят като такива, както и студенти от педагогически специалности.

В първия учебен ден близо 760 училища посрещат учениците си в основно или частично ремонтирани сгради. В други 170 заведения ремонтите ще продължат, без да се пречи на учебния процес.

Съгласно подхода на просветното министерство за обучение в условията на пандемия, през тази учебна година решенията ще се взимат на национално, областно и училищно ниво, като целта е максимум присъствено обучение при минимален риск за учениците и учителите.

Когато има висок процент заразени деца - до 10%, или твърде много заразени учители, ще се преминава към дистанционно обучение.

Последната дума за организацията на учебния процес в условия на пандемия ще е на Министерството на здравеопазването.

В началото на новата учебна година - през месеците септември и октомври, ще бъдат осигурени и последните 40 000 устройства за ученици, необходими за обучение в електронна среда.

По данни на Регионалните управления на образованието учениците от 22 училища ще бъдат временно преместени в други сгради заради продължителни ремонтни дейности. Най-много са тези случаи в областите София, Стара Загора , Пловдив. Част от ремонтите ще приключат още през октомври, а други ще продължат и през 2022 година.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев