АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОНСУЛТАЦИИ МЕЖДУ ПРЕЗИДЕНТА И ЦИК ЗА ДАТАТА НА ИЗБОРИТЕ

Президентът Румен Радев
08.09.2021 / 17:10

Президентът Румен Радев се срещна с представители на ЦИК. На нея бяха обсъдени различните варианти за провеждане на изборите за държавен глава и народни представители. „Народното събрание определи датата на президентските избори. Вчера беше върнат и третият мандат. Така че отиваме и на парламентарни избори. Разделението на отговорностите между парламента и президентската институция предполага отделни кампании и отделни избори. Още повече - досега в нашата практика смесване на тези избори не е ставало”, коментира държавният глава.

Президентът обаче уточни, че отделните избори изискват много повече средства. „Българите натрупаха чувствителна електорална умора. Освен това, трябва да отчитаме и факта, че Народното събрание определи последната възможна дата за президентски избори. Върнатият вчера мандат стеснява възможностите за маневриране във времето за определяне и на парламентарните избори. Затова в обществото се говори все по-често за избори 2 в 1”, обясни Радев.

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова увери, че Комисията винаги е в готовност за провеждането на избори, без значение дали в един и същи ден ще има повече от един вот.

Нейкова посочи практиката от 2011 г. когато заедно с президентските избори се проведе и местният вот. През 2016 г. тя припомни, че българите гласуваха за държавен глава, но и на референдум.

„Все още договорът, който е сключен между ЦИК и „Сиела Норма” във връзка с машинното гласуване и конкретно в софтуерната му част, не е изпълнен напълно, което поставя ЦИК в известна зависимост точно от този изпълнител”, добави тя.

На срещата беше засегната и финансовата страна на предстоящия вот. „Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи закупуване на допълнителен брой машини. Дали ще са 1 500, или 2 000 е въпрос на решение, в зависимост от критерия, който ще приеме ЦИК в колко избирателни секции да има повече от една машина”, обясни Нейкова.

Председателят на ЦИК обаче уточни, че ако изборите са 2 в 1, част от разходите ще бъдат оптимизирани, а логистиката ще бъде направена само веднъж.

„При избори 2 в 1, възнагражденията на избирателните комисии ще бъдат по-високи. Ще се отпечатат хартиени бюлетини както за избори за президент, така и за Народно събрание. Не мога да кажа категорично, че избори 2 в 1 ще струват по-евтино, защото това зависи от различните технологични решения”, добави Нейкова.

Източник: NOVA TV

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев