АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ АФУЗОВ: ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГИМНАЗИИ В СЛИВЕН ИМАТ НАЛЕЖАЩА НУЖДА ОТ УЧЕНИЧЕСКО ОБЩЕЖИТИЕ

Минчо Афузов
08.09.2021 / 15:02

В Сливен ще се търсят възможности за осигуряване на общежитие за пътуващите ученици от гимназиалния курс. Инициативата на областния управител Минчо Афузов и екипът му бе подкрепена на организирана по негова покана среща с ръководството на РУО и директорите на гимназии. „Само две училища в Сливен имат общежития, едното все още е в строеж. Нуждата е голяма, особено за професионалните гимназии. Сега част от децата ни излизат от областта заради липса на удобства. Наши ученици, например, продължават образованието си в съседен областен град, въпреки че и в Сливен има учебни заведения с подобен профил. Но на другото място осигуряват общежития и безплатен училищен транспорт. Ако имаме общежитие, ще се подобри приемът“, заяви областният управител Афузов. В Закона за предучилищното и училищното образование една от предвидените мерки за повишаване на обхвата е откриването на общежития, допълни временно изпълняващият длъжността началник на РУО Боян Аксаков.

Общежитие евентуално би могло да бъде разкрито в неизползваемата сграда на ул. „Лъвова чешма“ в града. В недалечното минало тя е била използвана с такова предназначение. Предадена е за управление на Професионалната гимназия по механотехника, има паспорт за енергийна ефективност. Общият й капацитет е до 500 места и може да отговори на нуждите на всички гимназии. Но се нуждае от основен ремонт на помещенията. Средства ще се търсят, включително и чрез европроект. Паралелно с това ще бъдат проучени и други обекти, подходящи за общежития.

По данни на РУО, над 1000 ученици или една шеста от всички гимназисти / 8 – 12 клас/ се налага да пътуват ежедневно до Сливен и обратно до родните си места. Повечето са от община Сливен, но има и от други общини. Част от тях са от по-отдалечени райони – Бяла паланка, Новачево, Ябланово, Котел, Изгрев, Каменово и др. Има и и от населени места извън областта. Директорите на професионални гимназии съобщиха, че близо 50 процента от учениците им са пътуващи.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев