АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ ГЛАСУВА 370 ЛВ. МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ ОТ ОКТОМВРИ

Бюджетната комисия
03.09.2021 / 21:19

Бюджетната комисия единодушно прие минималната пенсия да се повиши на 370 лв. от 1 октомври. Това стана на второ четене на законопроекта за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване, а предложението дойде от ИТН.

Това е сериозно увеличение спрямо сегашното ниво от 300 лв., което с добавката от 50 лв. е 350 лв. Първоначалното предложение на служебното правителство беше за 340 лв. минимална пенсия от другия месец. То бе завишено с гласовете на ИТН, ДБ, БСП, ДПС и ИБГНИ и ще доведе до допълнителен разход от 56.4 млн. лв. спрямо заложеното от служебния кабинет.

"Честито на пенсионерите", възкликнах председателят на комисията Любомир Каримански, след като решението мина. От БСП и ДПС изрично посочиха, че имат съображения срещу предложението, но ще го подкрепят. "Няма да оставим пенсиите некоригирани", увери Петър Чобанов от името на ДПС. От ИБГНИ пък предлагаха 369 лв. - колкото е линията на бедност в момента, така че също прегърнаха новия размер.

ГЕРБ бойкотира заседанието на комисията, въпреки че нейните депутати първоначално дойдоха в зала. Според Кирил Ананиев докладите за второ четене дошли в последния момент, но му напомниха, че именно неговата партия приемаше бюджети за по една нощ. В крайна сметка за обсъждането на бюджета остана само бившият социален министър Деница Сачева, която представи исканията на партията, но не можа да гласува за тях, защото не е член на тази комисия.

Сачева първа пред микрофоните разкри, че има договорка сред другите партии за 370 лв. минимална пенсия. Тя се обяви срещу това увеличение, защото то щяло да направи половината пенсии еднакви и да демотивира хората да се осигуряват. "Е, кой направи 1 млн. пенсионери да получават минимална пенсия?! Вие!", напомни й Мика Зайкова от ИТН.

"На 1 януари линията на бедност става 413 лв. Какво постигаме, като направим минималната пенсия 370 лв. от 1 октомври?", попита Сачева, която еднолично реши да сложи линията на бедност във фризера за тази година въпреки пандемията. Благодарение на нейното решение тази година увеличението беше само с 6 лв., поради което помощите за хората с увреждания се увеличиха минимално.

"Постигаме това, че няма да има пенсионери под линията на бедност. А вие правите популизъм, защото предлагате сега по 100 лв., а от 1 януари - пак бедност", ядоса се финансовият министър Асен Василев. Сачева опита да защити предложението на ГЕРБ за добавката, след като от другите партии я питаха как са изчислили миналата година да дават по 50 лв., а сега предлагат по 100. Бившият министър изведе обичайното оправдание за 50-те лв., че тази сума отговоря на месечната сума за лекарства, която дават пенсионерите. За 100-те лв. обясни, че те са обусловени от инфлацията и по-високата цена на енергоносителите. "Инфлацията не се е увеличила два пъти", опонира й Каримански.

Предложението за 100 лв. добавка към пенсиите до края на годината не получи нито един глас "за", защото ГЕРБ ги нямаше да го подкрепят. Същата съдба последва и предложението на бившите управляващи да отпадне таванът на пенсиите. В залата питаха Сачева защо се предлагат постоянни мерки с аргументация, че има нужда от временна подкрепа в пандемията. Бившият министър обясни, че с това целят да неутрализират демотивиращото увеличение на минималната пенсия и да стимулират хората да се осигуряват на реални доходи.

Бюджетната комисия коригира предложението на служебното правителство и в още една точка - увеличение на коефициента за всяка година стаж от 1.2 на 1.35 ще има само за действителния стаж, а този, който се преобразува, ще остане на 1.2. С новия коефициент трябва да бъдат преизчислени всички пенсии от 1 октомври. Проблемът с превърнатия стаж произтича от това, че за някои категории той се преобразува в съотношение 1:3 и щеше да има пенсионери, които да получат по-висок коефициент за 90 г. стаж. В същото време пък най-старите пенсионери - тези, които са се пенсионирали по стария закон, често имат около 20 г. стаж и щяха още повече да изостанат от доходите на пенсиониралите се по-късно.

Източник: segabg.com

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев