АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАМ.-МИНИСТЪР ПЕТРОВ: ВИРУСЪТ НЕ СЕ ДЪРЖИ ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН СЛЕД 23 Ч.

Димитър Петров
03.09.2021 / 10:31

"Този въпрос отдавна се поставя - дали вирусът се държи по един начин преди 23 ч и след 23 ч. Не, не се държи, но хората се държат по различен начин след 23 ч. Ние не сме някакви канцеларски плъхове и ходим също по заведения, знаем какво става в един ресторант и в едно нощно заведение", уточни Петров пред БНТ.

Зам.-министър Петров: Вирусът не се държи по различен начин след 23 ч.

"Искам да поясня - никой никого не желае да ваксинира. В момента така или иначе има ограничение в капацитета за заведенията. Няма ограничения в капацитета в процента, просто има задължително отстояние между маси и столове". Това каза в предаването "Денят започва" на БНТ заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

По думите му, практически нищо няма да се промени за заведенията, които работят до 23 ч. Новите мерки засягат главно нощните клубове.

"Този въпрос отдавна се поставя - дали вирусът се държи по един начин преди 23 ч и след 23 ч. Не, не се държи, но хората се държат по различен начин след 23 ч. Ние не сме някакви канцеларски плъхове и ходим също по заведения, знаем какво става в един ресторант и в едно нощно заведение", уточни Петров.

Заместник-министърът поясни, че в момента възприемаме възможно най-леките мерки. Основните цели са две - да не се претоварят болниците и да бъде предпазена най-уязвимата част от обществото.

"В момента ниското ниво на ваксинация при нас се отразява като висока смъртност. Ние нямаме чак такова ниво на заболеваемост, но имаме доста по-висока смъртност от тази в Западна Европа", каза зам.-министърът.

Кампаниите ще продължат, но изборът за имунизиране е личен. Според Петров антиваксиналните настроения са големи и не могат да се преодолеят лесно.

Той обясни още, че ограниченията на открито са създадени за местата, където се събират тълпи: конгреси и големи фестивали, на които идват хора от цялата страна. "Ако трябва, ще прецизираме текста, никой текст не е съвършен. В самата заповед има, че ресорните министерства по отношение на техните структури, ще имат право да издават указания съгласно с министерството", уточни зам-министърът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев