АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ 7 СЕПТЕМВРИ В СТРАНАТА ВЛИЗАТ В СИЛА НОВИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ

 Стойчо Кацаров
02.09.2021 / 13:07

Министерството на здравеопазването обяви нови по-строги ограничителни мерки, които влизат в сила от 7 септември и продължават до 30 октомври.

Заведенията ще работят с ограничено работно време от 7 сутринта до 22 часа вечерта.

Учебната година ще започне присъствено за училищата и детските градини

Затворени ще бъдат детските парти центрове и места за организиране на игри. Обучителните такива, като например занимални и или езикови школи остават отворени, но с до 10 посетители едновременно, спазващи дистанция от 1,5 метра.

Заведенията за хранене ще работят с ограничено работно време от 7 сутринта до 22 часа вечерта. Това ще става при спазване на дистанция от 1,5, метра между гърбовете на столовете. На една маса ще се допускат не повече от 6 души. Нощните клубове и дискотеките затварят.

Ваксинацията на посетителите и служителите остава пожелателна.

„Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията- В рамките на 10 дни след влизането на заповедта, следейки ежедневно епидемиологичните показатели и ситуацията в страната и хоспитализациите, ще направим преоценка и ако е необходимо, могат да бъдат наложени и по-тежки мерки“, каза здравният министър Стойчо Кацаров.

Препоръчва се работодателите да организират до 50% присъствена работа, останалите служители по възможност да работят дистанционно. Забранява се организирането на тиймбилдинги.

Пазарите и тържищата трябва да бъдат организирани с еднопосочно движение и спазване на 1,5 метра дистанция.

Сватбените тържества ще се провеждат с до 60 гости на открито и 30 на закрито.

Спортните събития на стадиони, например, ще бъдат с не повече от 30% публика, а тези в зали, ще бъдат без.

Кината и театрите ще работят с до 50% капацитет и задължително носене на маски от публиката.

За музеите и галериите се въвежда условие, че не трябва да има повече от един човек на площ от 8 квадратни метра.

Танцовите школи, фитнесите и СПА центровете ще работят с до 30% заетост. Организираните любителски тренировки се забраняват.

Свижданията в болници се разрешават, но с не повече от един посетител, който трябва да е с пълен комплект предпазни средства.

Ще продължат да действат мерки за подпомагане

В условията на нови ограничения за част от бизнесите, ще продължат за действат мерките за подпомагане на заетите и тези за работодателите, обяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, след като стана ясно, че дискотеки и нощни заведения ще преустановят работа от началото на следващата седмица.

„За всички затворени бизнеси - 75 0, със 75% от осигурителния доход на работещите. В актуализацията на бюджета са предвидени средства, които да могат да покрият, както затворените бизнеси, включително и самоосигуряващите се лица, които са засегнати от това затваряне, и така популярната мярка 60/40 да продължи да действа до края на годината“, каза министър Донев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев