АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВА МИТЕВА: УТРЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ НА 14 НОЕМВРИ

Ива Митева
01.09.2021 / 15:30

Датата, на която ще се проведат президентските избори, ще бъде гласувана утре от НС. Днес ще бъде внесен проект за решение, в който ще бъде предложена датата 14 ноември. Това е консенсусната дата, уточни председателят на Народното събрание Ива Митева.

Ива Митева потвърди пред журналисти в НС консенсусната дата за президентския вот:

"В проекта на решение ще е 14-и датата и предполагам, че утре ще бъде гласувано".

Десислава Атанасова от ГЕРБ отново припомни позицията на партията за 7-ми ноември като по-удачната за провеждане на президентските избори:

"Разбрах, че никоя от другите парламентарни групи не го възприема. В такъв случай, мнозинството решава, ние няма да се подпишем под общо решение за дата на президентските избори. Държим изборите - президентски и парламентарни, извънредни - да бъдат на една и съща дата. Считаме, че иначе много би спаднала избирателната активност, особено на фона на епидемичната поредна вълна".

Изненадващо от БСП също наклониха везните за дата 7-и ноември. Георги Свиленски:

"Не 14-и, а 7-и, да бъдем сигурни, че няма да има конституционен проблем, тъй като крайният срок е 21-ви, до който трябва да бъдат произведени президентските избори“.

В ДПС ще се съобразят с проекта на решение, обяви Хамид Хамид.

"Ние ще се присъединим към всички парламентарни групи ако се внесе общ проект за решение за 14 или за друга дата".

Подобно мнение изрази и Христо Иванов от Демократичната България:

"Всеки от тези варианти има предимно негативи и в този смисъл ние сме готови на всеки един от тях да вървим. Не мога да кажа, че имам някакви предпочитания. Трябва да видим парламентът колко живот има, ЦИК окончателно да ни уверят, че всичко може технологично да се свърши".

В групата на "Изправи се БГ, ние идваме" се чуха разнопосочни мнения.

Мая Манолова заяви, че няма значение, дали президентските избори ще са на 7-ми или 14-ти ноември. Съпартиецът ѝ Николай Хаджигенов се обяви за 14- ноември.

"Две в едно, има чисто технологични проблеми - и ЦИК, и "Сиела" изказаха съмнение, че ще успеят да се справят. Аз имам предпочитания да бъдат по отделно не за друго, а за да може парламентът, ако е възможно, да работи още седмица или две, за да можем да приключим важните неща".

Окончателното решение ще стане след гласуване в пленарната зала в четвъртък.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев