АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОВАЛИ СЕ СРЕЩАТА НА БСП С „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

Корнелия Нинова говори в сградата на Народното събрание, след като „Демократична България“ не се отзова на поканата от БСП за среща.
31.08.2021 / 12:06

Парламентарната група на „Демократична България“ не се яви на планираната за днес среща с БСП в рамките на консултациите за съставяне на кабинет с третия мандат.

Преди разговорите съпредседателят на формацията Христо Иванов обясни пред БНР мотивите за отказа.

„Тази среща няма предмет, защото изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в предизборен пиар за г-жа Нинова.“

„Сериозният момент, при който имаше шанс за се излъчи правителство в този парламент беше да започнем разговори преди решението на президента на кого да връчи мандата, да изработим формула, която работи за всички и така да се каже да предложим на президента тази готова формула“, каза още Христо Иванов.

Отказът от разговори от страна на „Демократична България“ лидерът на БСП Корнелия Нинова разчете като отказ от редовен кабинет и желание за нови избори.

„За нас неявяването на „Демократична България“ означава, че те не искат да има редовен кабинет и че искат да отидем на избори. Че не искат да започнем промяната на модела, за който хиляди граждани стояха по улиците и искаха тази промяна. Нито промяна на модела ГЕРБ можем да започнем сериозно, нито промяна в съдебната система, нито в прокуратурата. Това правят в момента“, каза тя.

Корнелия Нинова заяви още, че има опасност, ако не бъде актуализиран бюджетът, кризата да връхлети България.

„За нас бе логично поне „Демократична България“ да имат смелостта днес, и пред вас всички, да кажат: Няма да подкрепим, защото: Първо, второ, трето. И за Covid кризата – болниците са препълнени, няма пари за лекарства, идва икономическа криза, цените растат нагоре, хората са бедни. Ето още един аргумент – трябва да се работи, за да се стабилизира и социалната система. Каква по-силна стратегия от фактите и кризите, които връхлитат България и българските граждани.“

В рамките на започналите консултации, след като БСП получи миналата седмица мандат за съставяне на кабинет, досега партията проведе разговори с представители на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, на които стана ясно, че коалицията няма да подкрепи социалистите за третия мандат.

За утре е планирана среща с представители на "Има такъв народ".

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че между 10 и 15 септември ще върнат мандата, ако не могат да го изпълнят.

Днес от БСП ще разговарят с работодателски организации за приоритетите, които да залегнат в работата на бъдещо правителство и за актуализацията на бюджета.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев