АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ВРЪЧИ НА БСП ТРЕТИЯ МАНДАТ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО

  Президентът Румен Радев и Корнелия Нинова
27.08.2021 / 12:28

Президентът Румен Радев връчи в 9,30 часа третия проучвателен мандат на третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание - "БСП за България". Така ще бъде направен последен опит за сформиране на редовно правителство в рамките на този парламент.

"БСП е партия, която изповядва ценностите свобода, солидарност и страведливост, партия, която съхрани откритост и диалогичност. Но най-важната причина са хилядите почтени социалисти. Вярвам, че тези хиляди честни хора и вътрешнопартийната демокрация са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, около отчетлив политически профил. Защото България има нужда от лидерство. Размиването на политическа отговорност под ескпертна или някаква друга формула няма как да реши проблемите по разграждането на проваления модел. А това е историческата задача. С указ №218 Ви възлагам да определите кандидат за министър-председател", каза държавният глава при връчването на мандата, който беше получен от лидерката социалистите Корнелия Нинова.

Тя заяви: "Ние разбираме отговорността, която поемаме. Знаем, че България е изправена пред изпитания. Ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да предприеме мерките за реформи, мерките за промяна на досегашния модел на управление. Да гарантираме в следващите месеци стабилност на България и сигурност на българските граждани".

"Ние имаме аргументи защо трябва да има редовен кабинет и всички колеги са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим адекватно, разумно и спокойно. Имаме платформата, която постигнахме на първите разговори, която е политиките, същността на това, което ще правим и около което всички се обединихме, т.е. имаме основата. В първия вариант проблемите възникнаха при обсъждането на министрите, защото бяха поднесени готови решения. Ние сега предлагаме да няма такива, да седнем да ги обсъдим, т.е. има всички налични условия за разбирателство, ако имаме мисъл за държавата и за хората", допълни нинова.

Нинова обяви по-рано, че е възможно министри от служебния кабинет да бъдат поканени за участие в редовно правителство и изключи ДПС от преговорите.

Следващият петък трябва да бъде обявен кандидат-премиерът, каза още Нинова. Най-вероятно в четвъртък ще бъде насрочено заседание на Националния съвет и коалиционните партньори на БСП.

"Да кажем - разговаряхме с всички партии, постигнахме това и това, не можахме да постигнем това и това, нека сега колективният орган на партията да ни каже какво да правим и как да продължим".

До връчването на третия мандат се стигна след неуспеха на "Има такъв народ" да състави кабинет с кандидат-премиер Пламен Николов при първия опит и след отказа на втората по численост парламентарна група на ГЕРБ-СДС, чийто кандидат за премиер Даниел Митов върна втория мандат веднага, след като го получи.

Президентът Румен Радев проведе допълнителни консултации с парламентарните групи в рамките на конституционната процедура.

Държавният глава подчерта относно третата, последна възможност за съставяне на правителство:

"За да сполучим при този мандат, се иска диалог и то активен, се изисква компромис, изисква се консенсус. Остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или да нямаме правителство".

За разлика от първите два мандата, третият се връчва на избрана от президента парламентарна група.

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че парламентарната група на партията ще проведе разговори с ИБГНИ, "Демократична България" и "Има такъв народ".

"Разчитам на тях, на разум, на обективна преценка дали е необходимо редовно правителство. Ако преценят, че не е, това е тяхно решение, разбира се. Но ние сме длъжни да опитаме", каза Нинова.

Лидерът на социалистите беше категорична, че тя няма да е кандидат за премиер и смята, че за поста не трябва да бъде номиниран партиен лидер.

От "Демократична България" коментираха, че решението дали ще участват в преговори за бъдещ кабинет с БСП ще бъде прието от колективните органи на коалицията.

Партия "Има такъв народ" няма да подкрепи правителство с мандата на БСП дори за министри да бъдат предложени хора, свързани с партията,но ще участват в разговори, ако бъдат поканени.

От "Изправи се БГ! Ние идваме" заявиха, че ще участват в преговори, но с условието да бъдат приети техните приоритети и в разговорите да не участват ГЕРБ-СДС И ДПС.

ГЕРБ и ДПС заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на социалистите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев