АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАМЕЛИЯ НЕЙКОВА, ЦИК: ИМА ПРОБЛЕМИ С ТЕХНИЧЕСКОТО ОСИГУРЯВАНЕ НА ИЗБОРИ ПРЕЗ НОЕМВРИ

Камелия Нейкова, председател на ЦИК
25.08.2021 / 15:16

Има проблеми с техническото осигуряване на изборите през ноември, но те не са неразрешими. Това обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова в кулоарите на парламента.

По-рано тя взе участие в Председателския съвет, на който бяха обсъждани датата и техническото обезпечаване на президентските избори и евентуален предсрочен парламентарен вот.

Проблеми със софтуера обаче продължава да е неразрешен, отбеляза Нейкова:

"В ЦИК има съставени протоколи, че по отношение на софтуера, който е трябвало да бъде предаден на ЦИК в пълен комплект, така че държавата да може самостоятелно да модифицира софтуера за всички видове избори, които са предвидени в изборният кодекс, включително, когато се наложи да се произвежда едновременно повече от един вид избори, трябва да може да го прави самостоятелно, без намеса на производителя или на доставчика. Към момента ЦИК не разполага с пълният комплект софтуер, така че да може държавата самостоятелно да произвежда избори".

Тя обаче изрази увереност, че финансовият спор със "Сиела" ще бъде разрешен.

Междувременно председателят на парламента Ива Митева коментира, че датите, около които има консенсус за провеждане на президентските избори, са 7 и 14 ноември, както и тя призна, че има технически проблеми около машините за гласуване.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев