АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН ЯНЕВ: ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА Е ДА ОБСЪДИ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА

 Стефан Янев посети Античния град „Хераклея Синтика“ в местността „Рупите“. Премиерът разгледа Централния площад и разкопките на Акропола. /МС
17.08.2021 / 17:48

Задължение на парламента е да обсъди предложената от служебното правителство актуализация на бюджета и при необходимост да направи промени. Това коментира служебният премиер Стефан Янев и определи като неуместни отправените вчера обвинения от ДПС, че олигархични фигури стоят зад инициативата на служебния кабинет:

"Логиката на подготовката на актуализацията на бюджета ние сме я обсъждали в МС и логиката се базира на нашата съпричастност към това, което се случва в страната. Инерцията, която имаме от кризата, започнала още през миналата година, през 20-та година, всички тези необходими и социални плащания, и помощта за медицински персонал по овладяване на медицинската криза, и по отношение подпомагането на българския бизнес, българските предприемачи е нещо, което е необходимо да се прави и в този случай намесването на лица и чужди интереси не намирам за уместно".

"Като служебно правителство ние си свършихме работата. Подготвихме един проектобюджет, който внесохме в НС, оттук натам е задължение на народните представители да дебатират и да решат доколко този проект за промяна на бюджета е актуален и ако не е, по техни усмотрения да го променят. Мисля, че процедурата е спазена", посочи премиерът и допълни:

"Ако това, което е предложено от служебното правителство, не отговаря на техните визии, те са в правото си да го променят. Отговорността е в техни ръце, каза още Янев по повод актуализацията на бюджета".

Във връзка с усложнената ситуация в Афганистан след като талибаните поеха контрола в страната, Стефан Янев посочи, че всички български граждани, които се намират там, ще бъдат евакуирани заедно с дипломати и граждани на останалите страни - членки на ЕС:

"Тези данни, които имаме не са случайни. Фактите са такива. Действително се изискват по-голяма организация и мобилизиране на допълнителни сили от страна на държавата, което вече се прави", каза премиерът Стефан Янев по време на посещението си в благоевградското село Габрово.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев