АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ЗАСЕДАВА ИЗВЪНРЕДНО ЗА ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ НАД ДЕМОНСТРАНТИ

Народно събрание
17.08.2021 / 09:35

Парламентът ще заседава извънредно, след като председателят Ива Митева насрочи заседание заради насилието над демонстранти по време на миналогодишните протести срещу кабинета „Борисов 3“.

Депутатите ще изслушат министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за предприетите действия за установяване на лицата, превишили своите правомощия, наложени наказания и взети мерки за недопускане на подобни прояви във връзка с публикуваните кадри с полицейско насилие над протестиращи хора на 10 юли миналата година пред сградата на Министерския съвет от служители на МВР.

Председателят на парламента Ива Митева посочва, че е изгледала въпросните кадри с полицейско насилие с възмущение, болка и тревога. И споделя това не само като председател на Народното събрание, но и като гражданин, жена и майка.

Поради тази причина според нея българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите.

За разследване на отговорните се обявиха от „Има такъв народ“, „Демократична България“, БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

В дневния ред за днес е и проект на решение за внасяне на доклад от главния прокурор на Република България до 20 август за дейността на прокуратурата и разследващите по въпросния казус. Ива Митева заяви, че няма проблем докладът да бъде внесен от главния прокурор.

„Това е предвидено в правилника, това е процедура, която е прилагана вече 2019 г., така че мисля, че няма никакъв проблем този доклад да бъде внесен. До петък е срокът, ако бъде приет този проект на решение“, каза тя.

Депутатите ще обсъдят и проект на декларация във връзка с упражненото полицейско насилие от длъжностни лица срещу протестиращи граждани в периода юли-септември 2020 г.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев