АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЪР МИНЕКОВ ГОНИ В. "ТРУД" ОТ СГРАДА НА МК ЗАРАДИ НЕРЕДОВНО ПЛАЩАН НАЕМ. ГЕРБ ПРОТЕСТИРАТ

Велислав Минеков
13.08.2021 / 11:08

Министърът на културата проф. Велислав Минеков е изпратил писмо до редакцията на в. "Труд", с която настоява вестникът да напусне офисите, които заема, в сграда, която е собственост на Министерство на културата. Причината е нередовно плащане на дължимия наем към ведомството, посочиха пред Mediapool от Министерство на културата. Редакцията на в. “Труд” ползва офиси в Музея на изкуството от периода на социализма, филиал на Националната галерия. Те се намират на третия етаж в сградата на ул. Лъчезар Станчев 7. "Министерството на културата смята да ползва тези офиси за свои служители. Например, там могат да бъдат настанени служители от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИКНИ) или от друга дирекция. Категорично обаче офисите няма да се отдават на друго частно дружество”, добавиха от МК.

"Действията на служебния министър на културата Велислав Минеков застрашават плурализма и свободата на словото". Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Тома Биков в реакция на публикуваната вчера информация, че министърът е наредил редакцията на вестник "Труд" да освободи помещенията в сградата на Министерството на културата, в която се намира под наем. Причината е нередовно плащане на дължимия наем към ведомството, посочиха пред Mediapool от Министерство на културата. Според медийните публикации в тези помещения трябва да бъде настанен Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

По думите на Биков действията на министъра на културата не са прецедент. Той даде за пример конфликта между Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, който избухна след като Минеков попита защо националната телевизия е спряла излъчването на редовната си програма, за да пусне брифинг на ГЕРБ с участието на Бойко Борисов. Биков обяви, че е имало намеса в програмната политика на телевизията от страна на Минеков и заяви, че действията на министъра се превръщат в опасна тенденция.

"Всеки има право да харесва или да не харесва дадени журналисти, но нито един политик няма право да използва публичния ресурс, за да атакува определени медии", заяви Биков и добави, че "безпрецедентните действия на един служебен министър срещат най-вече мълчание и примирение на журналисти и журналистически огранизации". Той призова президентът Румен Радев да заеме публична позиция по отношения на действията на служебния министър на културата като или се разграничи от тях, или да даде конкретно обянсение за мотивацията им. "Ако и този път Румен Радев замълчи, ще считаме, че неговите тревоги за свободата на словото са били неискрени и фалшиви", обяви Биков и подкани и останалите политически формации да изразят позиция по въпроса.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев