АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТСТВОТО: ПРОЦЕДУРАТА ПО ИЗБОР НА ПРЕМИЕР Е В РЕШАВАЩА ФАЗА

Президенство на Р България
10.08.2021 / 19:34

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза. Това посочват от президентството, след като по-рано днес лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че няма да предлага проектокабинета за гласуване в пленарна зала утре.

Още преди да дойде заявлението на Пламен Николов, че оттегля кандидатурата си - по лични причини, коментарите на бивши и настоящи конституционалисти и на преподаватели по конституционно право, макар и с известни нюанси, бяха еднозначни - Слави Трифонов не може да каже ще се гласува ли или не правителството, и че ако Николов под някаква форма не обяви, че се отказва, трябва да има гласуване в пленарната зала.

Възможността успешен мандат за съставяне на правителство да стане неуспешен, е решение 20 на Конституционния съд от далечната 1992 година, според което до момента на гласуването могат да бъдат сменяни членове на предложеното проектоправителство.

Ползването му в случая, макар и доста хлъзгаво, е единственият, различен от гласуването в зала, начин да се излезе от този казус без аналог, смята преподавателят по конституционно право в Пловдивския университет Христо Паунов.

„В това тълкувателно решение никъде не се говори за оттегляне въобще. Но ако се погледне малко по-широко, би могло да се приложи тази хипотеза и евентуално по този начин това гласуване да не попадне в дневния ред на Народното събрание“, каза той.

За Паунов чистият вариант е да има гласуване, отхвърляне на правителството на ИТН и връчване на мандат на втората по численост парламентарна група. Според него този казус би могъл до стигне и до Конституционния съд за ново тълкуване

В петък номинираният за премиер от „Има такъв народ“ Пламен Николов представи на президента папка с изпълнен мандат, структура и състав на проект на кабинет.

Веднага след това държавният глава издаде указ с предложение до 46-ото Народното събрание да избере кандидата за министър-председател на „Има такъв народ“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев