АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА: ИТН ДА ОТТЕГЛЯТ КАНДИДАТУРАТА НА ПЕТЪР ИЛИЕВ, АКО ИСКАТ ПОДКРЕПА

 Корнелия Нинова
09.08.2021 / 20:11

БСП няма да подкрепи кабинета на Има такъв народ, ако кандидатурата на Петър Илиев за вътрешен министър не бъде оттеглена. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след извънредно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група на партията.

„Продължаваме да стоим за подкрепа за политики, но бихме искали, без това да е натрапчиво и без да оказваме натиск, бихме искали мандатоносителят – „Има такъв народ“, да преосмисли решението си за кандидата си за вицепремиер и министър на вътрешните работи. Ще изчакаме да видим и тяхната реакция на Националният съвет ще вземе окончателно решение утре преди гласуването".

Кандидатурата на Илиев е единствената, която от БСП не одобряват. Според Нинова, интервюто му от тази сутрин е било "доста смущаващо" за БСП.

Въпреки че БСП са работили с кандидата за вицепремиер и вътрешен министър, те не одобряват кандидатурата му.

"Петър Илиев е консултирал писането на две или три конституционни жалби като юрист. Конституционният съд ги уважи и ние ги спечелихме тези дела. Но има разлика между това да си добър юрист и да си кандидат за вицепремиер и за министър на вътрешните работи", отбеляза Корнелия Нинова.

Междувременно от "Има такъв народ" са изпратили и писмен документ на левицата, което беше едно от условията на социалистите за подкрепа. По думите на Корнелия Нинова, всички забележки на БСП са били изчистени.

"Този писмен документ е факт. Изпратиха ни го от ИТН, подписан от тях и чакащ нашия подпис. Изразявам удовлетвореност, че в този документ залегнаха всички предложения, които направихме, включително и с корекции, които Националният съвет поиска да нанесем", посочи Нинова.

Националният съвет на БСП има последната дума за проектокабинета на "Има такъв народ".

По-рано днес стана ясно, че депутатът от АБВ Владимир Маринов, който е част от ПГ на „БСП за България“, може да гласува различно от общото решение на групата, ако въпреки желанието за стабилно правителство и работещ парламент, от „Има такъв народ“ не направят персонални промени в предложения от тях кабинет. Това стана ясно от думите на председателя на партия АБВ Румен Петков.

Възраженията са срещу номинацията на Петър Илиев за вицепремиер и министър на вътрешните работи заради ангажиментите му като почетен консул на Барбадос.

„Чии интереси ще отстоява това лице – първо, към държавата Барбадос, където има писмен ангажимент, или на Република България, която той има претенциите да ръководи. Такъв типаж е абсурден като участие в правителство“, каза Румен Петков.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев