АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

18 СА АКТИВНИТЕ ПОЖАРИ В СТРАНАТА, КАТО 11 ОТ ТЯХ СА ЛОКАЛИЗИРАНИ

Пожар
06.08.2021 / 10:12

На 276 сигнала от началото на отминалия ден до момента е реагирала Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. От тези сигнали 220 са били за пожари, а от тях - около 200 са пожари в сухи треви и около 20 в горския фонд.

Към момента има 18 активни пожара на територията на страната, като 11 от тях са локализирани, каза пред БНР главен инспектор Стефан Стефанов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. На терен са над 50 екипа.

„Остават критични все още пожарите в района на Беренде, Пернишко, Благоевград – село Петрово, Хасково – Свирачи, Старосел и Кръстевич. Тези пожари са локалиризанни, но все още имаме групи за наблюдение. Днес ще продължат действията по тяхното напълно погасяване.

Вчера възникнаха нови пожари – в Кюстендил на три места – в село Чуденци, Долно Кешаново, Ловница, на доста големи площи в полски и горски фонд. Тези пожарни са активни, локализирани са и също се наблюдават.

В района на Велинград, в близост до град Велинград също има локализиран горски пожар“, каза Стефан Стефанов.

Пожарите са на изключително голяма площ, обясни в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ главен инспектор Стефан Стефанов, който описа вчерашния ден като изключително тежък.

Относно започналото разхлаждане на времето инспектор Стефанов отбеляза, че измествайки се навътре в страната, фронтът носи и ветрове, които са опасни за разпалване на пожарите.

Само няколко секунди невнимание са достатъчни, коментира той.

По въпроса с наличието на хеликоптери за въздушно гасене и би ли било по-лесно да се гасят пожари с подобна техника, Стефан Стефанов посочи, че за да има ефективно гасене от въздуха, трябва да разполагаме поне с три летателни средства, които системно да обхождат огнищата.

За всички по-големи пожари са образувани досъдебни производства, уточни Стефан Стефанов.

Гилдията е шокирана от случилото се на терен, заяви по повод трагичната смърт на двама лесничеи вчера Анелия Иванова, председател на Националната Федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа”.

Работата на горските специалисти е много специфична. Многократно е поставян въпросът за статута на горския специалист, на когото сега са вменени страшно много отговорности, коментира Иванова в предаването „Преди всички“. По думите й тези хора са „и полицаи, и пожарникари“.

Необходима е промяна в Закона за горите и присъединяването на горските служители към по-висока категория труд, поясни Анелия Иванова.

През лятото, в горещините при пожароопасна обстановка първи на линия са горските специалисти, подчерта още тя.

Според Иванова има известно подобрение по отношение на екипировката, но от снимките в социалните мрежи не личи „тези хора да са добре екипирани“ при пожар.

По отношение на тези бедствия продължава да липсва координация между институциите, посочи Анелия Иванова.

Не е работа на горските стражари да влизат в огъня, подготовката им не е достатъчна, изтъкна тя.

В момента горските специалисти са отклонени от обичайната им дейност, за да гасят пожари, допълни Иванова.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев