АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЯНЕВ: СИТУАЦИЯТА В СТАРОСЕЛ Е ОВЛАДЯНА, ТОВА НЕ ЗНАЧИ БДИТЕЛНОСТТА ДА СПРЕ И ДА ТРЪГНЕМ ПО ПОЧИВКИ

Служебният премиер пристигна в Старосел
05.08.2021 / 18:15

Държавата ще направи всичко възможно да помогне на хората, изгубили къщите си от пожара в Старосел. Това заяви при посещението си на място в хисарското село и след срещи с потърпевшите служебният премиер Стефан Янев.

По думите на служебния премиер ситуацията в Старосел е притеснителна и ще се използват всички възможни начини за оказването на помощ. "За подпомагането ще бъде използван Фондът за бедствия и аварии, както и възможностите на държавата, свързани с разбични програми. Всичко това ще бъде по правилата", увери Стефан Янев.

Кметът на Хисаря Пенка Ганева обяви и последните данни и за съседното село Кръстевич. "Няма пострадали къщи, единствено е пострадала базата на хижа "Бунтовна".

"Ще направим всичко, което е възможно, за да помогнем. Заради стреса, който преживяват потърпевшите с изгорели домове, пристигат и психолози от Военномедицинска академия", каза премиерът.

Междувременно разследване на причините за пожара в Старосел започна Районната прокуратура в Пловдив. Там пламъците погълнаха шест къщи и селскостопанска барака, изгорена е площ от 2000 декара, от тях 750 декара са горски масив.

В момента в гората дежурят служители на няколко лесничейства, за да не се стигне до ново пламване на загасените огнища. Три дежурни екипа на пожарната ще останат и тази нощ в селото, за да са спокойни хората.

До момента по делото е извършен оглед на място, разпитват се свидетели и ще бъде назначена пожаро-техническа експертиза.

По-рано днес Димитър Бришимов от Пожарната в Пловдив съобщи, че тепърва се очаква пробив при пожара в гората над Старосел, температурите започват да се покачват, намокреният вчера терен вече е сух и екипите ни продължават да дежурят на място и при необходимост да потушават евентуални нови огнища

Огледите за установяване на щетите се очаква да започнат до дни, тъй като все още потушаването на огъня не е приключило окончателно, съобщи кметът на Хисаря Пенка Ганева във връзка с обявеното частично бедствено положение.

Продължава оказването и на психологическа подкрепа на хората , останали без къщи. С тях се срещат психолози от Българския червен кръст, каза директорът на областната структура на организацията Таня Георгиева.

Все още няма яснота кога и по какъв начин ще бъде разкрита сметка за набиране на средства за потърпевшите жители на селото, уточни кметът Матея Грудев.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев