АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА ПАРЛАМЕНТЪТ ДА ИМА 22 ПОСТОЯННИ КОМИСИИ

Народно събрание
05.08.2021 / 13:17

В пленарната зала продължават дебатите и гласуването на Правилника за организацията и дейността на 46-ото Народно събрание. Днес е предвиден и първи блиц контрол на представители на изпълнителната власт - в първия четвъртък на месеца, както е по новите правила за работата на парламента.

Депутатите изслушват служебния министър-председател Стефан Янев и вицепремиерите да бъдат изслушани на блиц контрол.

Депутатите избраха парламентарните комисии по икономика и дигитализация. Беше прието и предложението на Мая Манолова за създаване на комисия за политиките за българите в чужбина.

Депутатите решиха, че парламентът може да определи места в комисии за народни представители, нечленуващи в парламентарни групи.

Прието бе и предложението на "Изправи се БГ! Ние идваме!" към комисията по енергетика и климат да се създадат постоянно-действащи подкомисии за зелени политики и климат и за наблюдение върху комисията за енергийно и водно регулиране.

Депутатите решиха парламентът да има 22 постоянни комисии. Към бюджетната комисия ще има и подкомисия за контрол на публичните средства, а към комисията по въпросите на ЕС подкомисия за управление на средствата от европейските фондове.

Към правната комисия ще има две подкомисии - за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, както и за наблюдение и анализ на законодателството.

Министрите ще имат по-кратък срок за отговори на депутатски въпроси - в рамките на същата седмица, в която те са зададени.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира в социалните мрежи, че след четири години битки, вече е прието предложението на социалистите против лобисткото законодателство и практиката между първо и второ четене да са правят промени в редица закони.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев