АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВАН ХИНОВСКИ ЗА ВИСОКАТА ЦЕНА НА ПРОМИШЛЕНИЯ ТОК: АБСОЛЮТЕН САБОТАЖ! БЕХ БЕЗДЕЙСТВА!

Иван Хиновски
04.08.2021 / 18:49

Токът на Енергийната борса е достигнал рекордно висока цена, съобщи депутатът от „Има такъв народ“ Иван Хиновски.

Цената на тока за промишлени нужди е небивала към момента. Цената на нашата енергийна борса е два пъти по-скъпа, отколкото на немската, но ние не можем да купуваме от нея, защото все още нямаме пазарно обединение с Румъния и европейските борси.

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от "Има такъв народ" и енергиен експерт Иван Хиновски, който коментира високата цена на тока за промишлени нужди.

"Тази висока цена на тока се отразява на всички нас през стоки и услуги. Първо се отразява на големите работодатели, които ще бъдат принудени да правят уволнения. Тази цена удря и средния и малкия бизнес, а обикновения потребител ще усети високата цена по джоба си - през стоките за масова употреба. Нашата борса трябва да бъде обединена с борсата в Румъния и да тръгне към Европа. Това е решението", разкри той.

"Никога не сме достигали такива пикови цени. Всичко се дължи на намалена ликвидност. Има голямо търсене заради жегите. Износът също оказва значение, защото нашите фирми изнасят. Основното обаче е, че ТЕЦ Марица-Изток 2 не реагира на дефицита и не предлага допълнително ток. Ако този дефицит се запълни с малко, няма да стигаме до това положение. В енергетиката ни всичко е объркано. Най-лошото е, че никой не може да застави ТЕЦ Марица-Изток 2 да пуснат още един блок. В момента работят три блока, а те имат осем. Има въглища, има всичко. За мен това е саботаж", категоричен бе Хиновски.

По думите му борсата се намира в хаос, а Българският енергиен холдинг бездейства и това ще доведе до тежки последици за индустрията:

"Възниква изкуствен дефицит и цената достигна на 3-ти 293 лева и 3 стотинки - рекорд, като между другото тази сутрин достигна нива около 400 лева.

Това е убийствено за българската индустрия и българската промишленост и ние апелираме към българското правителство и лично към министъра на енергетиката и към БЕХ за незабавни мерки за повишаване ликвидността на борсата, тоест казано кратко и просто - ТЕЦ "Марица Изток 2 " да включи в експлоатация един или два блока допълнително, за да се намали този дефицит на предлагане".

В позиция до медиите от Българския Енергиен Холдинг съобщиха, че следят с тревога цените на електроенергията, търгувана на Българската независима енергийна борса.

Към настоящия момент работят 5800 мегавата генериращи мощности. Износът варира около 900 мегавата на час. Това обстоятелство създава дефицит и измества кривите на търсене и предлагане към високите ценови равнища в пазарен сегмент „ден напред“, се посочва в позицията на БЕХ.

Същевременно беше съобщено, че

ТЕЦ „Марица Изток 2“ включва мощности за работа на свободния пазар

По-рано днес от Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати до служебния премиер Стефан Янев позиция, че тока за бизнеса в България става много скъп в сравнение с основни пазари за износ като Германия и Австрия, тъй като системно се създава дефицит.

Бизнесът настоява временно да се ограничи износът на ток&

- осигуряване на пълноценна натовареност на държавното дружество ТЕЦ „Марица-изток 2“ ;

- временно ограничаване на износа на електроенергия – впрочем, Гърция вече имаше такива действия по отношение трансграничния си обменен капацитет с Италия;

- подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители, с оглед обективната им невъзможност да функционират поради неадекватни и непазарни институционални решения.

"Тъй като очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва вие като принципал (обръща се бизнесът към премиера) да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми пред българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика.

Заявяваме категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защитим интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България, се казва в писмото на работодателите."

В позицията работодателите посочват, че при необходимост, могат да се организират национални протестни действия на работещите в индустрията.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев