АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛИВЕНСКИ ДЪРВЕТА ИМАТ НУЖДА ОТ ПОМОЩ В ЖЕГАТА

дръвче
01.08.2021 / 17:09

Вода гази, жаден ходи.

Тази народна сентенция се отнася и за нашия любим Сливен. Засега само преносно, но в перспектива – и буквално, ако се имат предвид сечите във вододайни зони над язовир „Асеновец“ и поисканото от сливенското ВиК увеличение на цената на водата до над 5 лева за кубик. Но това е друга тема…

Днес алармираме за съдбата на посадените на западния бряг на река Новоселска дръвчета, които са на път да загинат в тежката лятна жега. Тревожният сигнал е на читатели на Агенция Сливен. Засадените напролет фиданки по булеварда „Христо Ботев“ изнемогват от високите температури и безводието, макар и да се намират в непосредствена близост до реката (която, впрочем, в момента прилича повече на жабуняк). Проверката ни установи, че около една трета от младите дръвчета са или изсъхнали, или в процес на умиране, с попарени от горещините листа. На част от спаружените и загиващи фиданки все още могат да се видят картончета с надпис, че са засадени с труда и дарението на сливенски фирми и синдикати.

Гледката е доста тягостна, дръвчетата сякаш пищят за милост и помощ… А само по една кофа вода, с водоноска рано сутрин, например, би могла да спаси не само чудесната инициатива, но и бъдещата прохлада по протежение на дългия булевард! Това едва ли е толкова непосилна дейност, предвид факта, че бездруго се мият някои от улиците на града. Така може да бъде спасена част от зеленината и красотата на крайречната улица, останала от десетина години без емблематичните си тополи….

И Сливен с основание да остане в челото на класациите за зелен град.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев