АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЯНАКИ СТОИЛОВ ПРЕДЛАГА ЗАКРИВАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНОТО ПРАВОСЪДИЕ

Янаки Стоилов
30.07.2021 / 12:31

Екипът на служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предлага да бъдат закрити Специализираният съд и прокуратура. Предложението последва анализ на министерството за спецправосъдието от създаването му досега.

Анализът е показал, че голяма част от делата срещу организирани престъпни групи, гледани от спецсъда, всъщност са приключили с осъдителни присъди само за вторичните престъпления, иначе подсъдни на районни съдилища.

Ръководствата на двете специализирани съдилища се оплакали от прекаленото разширяване на кръга от престъпления, подсъдни от спецсъда.

Затова предложението, което е мотивирано в работен доклад, е да се огледа кои престъпления точно да бъдат подсъдни на специализираното правосъдие, а то да се осъществява в пет центъра в страната – това са петте апелативни района – София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, окръжните съдилища там да бъдат първата инстанция, а апелативните да са втората. Третата си остава, както и досега, Върховният касационен съд.

Янаки Стоилов изрази очакване, когато започне обсъждането на законопроекта в тази посока, внесен от „Демократична България“, да бъдат взети под внимание именно тези предложения на правосъдното министерство.

Той коментира и темата за Бюрото за защита на свидетели, заради което беше повикан за изслушване главният прокурор. Според Стоилов то трябва да се върне към първоначалната си функция, каквато е била през 2014 г. – да защитава свидетели.

Служебният министър се надява и след решение на Конституционния съд по тази материя да има окончателно решение на законодателя.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев