АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТЛИЧИХА ТРИ ГРАДИНИ НА ПРАЗНИКА „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“ В ГАВРАИЛОВО

Награди
29.07.2021 / 18:19

Стопаните на три прасковени градини бяха отличени на традиционния празник „Златна праскова“ в сливенското село Гавраилово. Той се проведе от 27 до 29 юли, под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, съобщиха от областната администрация.

Експерти на Националната служба за съвети в земеделието е оценила насажденията на общо деветима конкуретни за приза „Най-добра градина“ според външния вид и хабитус на дърветата, натовареността им с плод, поливния режим и още няколко критерия. Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев връчи наградата – грамота и професионална ножица за рязане на клони, на класиралия се на първо място стопанин - Пенка Кирова от Сливен. Втора в конкурса бе Стилина Славова, също от Сливен. Наградата си – грамота и ножица за ашладисване, тя получи от зам.областния управител Антоний Адонов. Грамота и гръбна пръскачка взе третият в класирането - Ивайло Банков от сливенското с.Бинкос. Отличието поднесе д-р Димитър Ванев от НССЗ.

19-тото издание на празника отново събра производители, научни работници, експерти и специализирани фирми, които заедно обсъдиха новите тенденции в бранша и обмениха опит. Те бяха поздравени от зам.министър Явор Гечев, кмета на селото-домакин Димитър Андреев и зам.кмета на община Сливен Пепа Чиликова.

Присъстваха още председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.кметът на община Сливен Камен Костов, председателят на организацията „Българска праскова“ Коста Петров.

Кметството и читалището в Гавраилово зарадваха участници и посетители с множество конкурси и забавления, а производители показаха различни сортове праскови, отгледани в градините им. В Долината на прасковите се отглеждат над 23000 дка градини, които представляват над 40 на сто от всички прасковени насаждения в страната ни.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев