АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЙКО РАШКОВ ЩЕ ДАДЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА НЕПРАВОМЕРНО ПОДСЛУШВАНЕ ОЩЕ ДНЕС

 Бойко Рашков в НС, 28 юли 2021 г.
28.07.2021 / 11:17

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви в Народното събрание, че още днес ще предостави част от доказателства за неправомерно използвани специални разузнавателни средства на временната комисия за подслушванията и за установяване на обстоятелствата, свързани с употребата на полицейска сила по време на протестите миналата година.

Той съобщи, че незаконно подслушваните са били стотици и някои от тях са били наблюдавани в продължение на дълго време.

„Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на специализирания съд. Стотици! Особено интензивно са ползвани тези тайни способи след нахлуването на прокуратурата в президентските институции на 9 юли 2020 г. Мотивите, с които са искани разрешенията са: лицата целят да бъде подронена, отслабена, съборена властта в Републиката и извършване на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра и по места“, заяви Рашков.

Депутатите изслушват днес служебния министър на вътрешните работи. Той отговаря по настояване на ГЕРБ-СДС на въпроси по изнесена от него информация за подслушване на политици и протестиращи.

ГЕРБ иска Рашков да даде подробности за изнесените от него твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани.

Изслушват и други представители на временното правителство

В програмата на заседанието по искане на различни парламентарни групи е предвидено здравният министър Стойчо Кацаров да информира депутатите за мерките на ведомството при евентуална четвърта вълна на Covid-19 през есента, за ваксинационната кампания и за плановете около изграждането на национална детска болница.

Очаква се депутатите да гласуват подадената оставка на Илко Желязков като заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. На гласуване ще бъде подложено и предложението на „Има такъв народ“ за отмяна на лятната ваканция на парламента.

Изслушване на премиера Стефан Янев е предвидено като точка първа за четвъртък. Той ще даде повече данни около завареното финансово и икономическо състояние на държавата.

След него ще бъдат изслушани вицепремиерът Атанас Пеканов - за корекциите в Плана за възстановяване и устойчивост, и икономическият министър Кирил Петков - за състоянието на Българската банка за развитие и нейното бъдеще.

В парламента е поканен и транспортният служебен министър Георги Тодоров, както и ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще бъде изслушан отново в петък по искане на ГЕРБ по темата за състоянието на миграционния натиск и нивото на нелегална миграция у нас.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев