АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИТН ПРЕДЛАГАТ ДА НЯМА ПЛЕНАРНИ ЗАСЕДАНИЯ НА ПАРЛАМЕНТА ВСЯКА СЕДМИЦА

Ива Митева
26.07.2021 / 21:12

"Има такъв народ" на път да напише нова парламентарна история. От партията предлагат да няма пленарни заседания всяка седмица. Това се случи на близо 3-часово заседание във временната Комисия за промени в правилника. Председателят на парламента Ива Митева обяви, че е представила пред колегите си нов вариант за работа. А той е пленарните заседания да не са всяка седмица, за да може да има по-задълбочена работа по комисии. Така например да се редуват - седмица комисии, седмица с пленарни заседания. Тя посочи, че в повечето държави се възприема подход за редуване на пленарна зала с комисии.

Промените в правилника за дейността на 46-ото Народно събрание предвиждат и сливане на комисиите по външна политика и по европейски въпроси, както и на комисията за гражданското общество с комисията по правата на човека и жалбите. Ще има отделна Комисия по туризъм и отделна Комисия за българите в чужбина. Първоначалният проект предвиждаше да са подкомисии, но от "Изправи се БГ! Ние идваме" и от "Демократична България" възразиха.

Ще има Комисия по икономическа политика, високи технологии и дигитализация и Комисия по електронно управление и информационни технологии. Към Комисията по вътрешна сигурност, обществен ред и контрол на службите се създава подкомисия по прилагането и използването на СРС-та.

Към Комисията по енергетика и климат ще има подкомисия за зелена политика и климат и подкомисия за контрол на дейността на КЕВР. Към Комисията по бюджет и финанси ще има две подкомисии - за контрол на публичните средства и подкомисия по европейските фондове.

Предвижда се депутатите, напуснали парламентарната си група, да запазват мястото си в постоянните комисии, а съответната парламентарна група да допълва квотата си в комисиите. В такива случаи ще се разширява съставът на комисиите.

От ДПС посочиха, че е противоконституционно нечленуващите в парламента група депутати да бъдат лишени от участие в комисии. Затова временната комисия обсъди да се запише, че комисиите се допълват с нечленуващите в парламентарна група.

Всеки народен представител ще може да бъде избран в ръководството само на една постоянна комисия, предвиждат още промените. В комисията беше поставен въпросът дали заместник-председател на парламента може да бъде и председател на комисия. В момента правилникът на НС не предвижда такава възможност.

Времето за възражения по начина на водене се намалява от 2 на 1 минута. Предложението направи председателят на НС Ива Митева, като се аргументира със злоупотребите с тези процедури. В комисиите няма да има спадащ кворум и трябва лично да се гласува, посочи тя.

Изрично записахме, че законопроект няма да се гледа на първо гласуване преди да е проведено обществено обсъждане и преди докладът да е качен на интернет страницата на НС, каза пред журналисти Митева и посочи, че всички заинтересовани страни имат право да присъстват на разискванията в комисиите.

В същото време проектът на нов правилник предвижда да отпадне текстът, въведен от 45-ото Народно събрание, че всеки законопроект, внесен от народни представители, преминава задължителни обществени консултации по Закона за нормативните актове. Моето лично мнение и на колегите е, че това е на ръба на Конституцията, коментира Митева. Тя посочи, че всеки народен представител има право на законодателна инициатива, а и досегашният текст е неясен и на практика спира работата на комисиите. Така ще има обществени обсъждания на законопроектите на народни представители, но те няма да блокират законодателната им инициатива, обясниха членове на комисията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев