АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИСТРАНКАТА ПРОВЕДЕ ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ ЗАРАДИ БЮДЖЕТА, ПЕНСИИТЕ И НЗОК

Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ проведе извънредно заседание в Гранитната зала в Министерския съвет
26.07.2021 / 13:45

Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ проведе извънредно заседание в Гранитната зала в Министерския съвет.

НСТС обсъди проектите на Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г., на промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., както и на промените в Закона за държавния бюджет на България за 2021 година.

"И трите бюджета бяха подкрепени принципно от НСТС с малки бележки по отношение на бюджета на НЗОК, които ще бъдат уточнени на извънредно заседание по-късно днес", заяви социалният министър Гълъб Донев след заседанието на НСТС.

Лятото даде възможност бизнесите да работят, подчерта Донев и поясни, че е предвиден достатъчен ресурс, за да бъдат гарантирани доходите на бизнеса и гражданите през следващите месеци.

Повишение има в почти всички бюджети. В политиката за здравеопазване е заложено повишение, което да може да поеме плащанията към работещите на първа линия. Повишение има и в областта на социалната политика за преизчисление на пенсиите с тежестта на осигурителния стаж. Заложени са и над 230 млн. за други социални плащания, сред които финансова помощ за пенсионерите, които са с пенсия под линията на бедност. Ще бъдат подкрепени и родители на деца до 14 години, ако има ново затваряне заради коронавируса, обясни Донев.

Министърът на финансите Асен Василев поясни, че актуализацията е направена при допускане за тежка криза заради коронавируса. Плащанията към бизнеса и към здравната система са съобразени с такъв сценарии и те са условни, ако не се случи такава криза, плащанията ще бъдат по-малки. Идеята е едно ново правителство да се справи с потенциална тежка вълна на COVID-19 без да трябва да се предприемат спешни или извънредни мерки, свързани с финансите на държавата.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че от КНСБ подкрепят актуализацията и са я искали месеци по-рано. Този милиард и 800 млн. лв., които всъщност дава актуализацията, са жизнено важни и много хора и организации чакаха да се случат. За 2022 г. задачата ни за фискална консолидация ще изглежда по-лесна, подчерта той.

Димитров обясни и че публичният транспорт не е предвиден в допълнителните разходи за актуализация, а е пострадал тежко от кризата и би трябвало да бъдат намерени пари за него. Той каза още, че по този казус има положителна нагласа от страна на финансовия министър.

Другото предложение на КНСБ е свързано с увеличение на квотата за ваучерите за храна. Беше увеличен размерът, които могат да ползват работодателите за ваучери за храна на работниците от 60 на 80 лв.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев