АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС ОБСЪЖДА ИСКАНЕТО ЗА ПРЕДСРОЧНО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА МАНДАТА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Иван Гешев
22.07.2021 / 08:06

На последното си преди лятната ваканция заседание Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъди искането на служебния правосъден министър за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. В основата на искането на Янаки Стоилов е сигнал от колегата му - вътрешният министър Бойко Рашков.

За първи път ВСС – „правителството на съдебната власт“, ще обсъжда предсрочното освобождаване на един от тримата първи в съдебната система - при това сезиран от представител на изпълнителната власт.

Миналият петък Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика Висшия съдебен съвет. Искането е над 100 страници - мотиви плюс приложение, съдържащо публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата.

С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействията си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата.

Светкавичната реакция на обвинител номер едно - чрез говорителя му Сийка Милева, беше, че това е политически акт и пиар:

"В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС".

Преди днешното заседание Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет още прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

Обсъждането е точка първа в дневния ред, а прогнозите са искането да не събере подкрепа. И въпреки това, според автора му - вътрешният министър Бойко Рашков, то не е удар във въздуха, а:

"Удар в полза на демократичното устройство в нашата страна, който смятам, че ще остави следа и ще предизвика промени, които ще докарат държавата на едно по-високо ниво в нейното демократично устройство".

Същевременно Гражданско движение БОЕЦ организира днес протест пред Висшия съдебен съвет. Движението ще депозира становище в подкрепа на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, както и подписка с хиляди подписи, събрани на протестите, организирани от сдружението пред Съдебната палата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев