АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОМИРИТЕЛНА СРЕЩА МЕЖДУ ЛЕКАРИ ОТ „ПИРОГОВ“ И ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР

Среща / Пресцентър Министерство на здравеопазването
21.07.2021 / 18:01

След създалото се напрежение последните седмици около казуса "Пирогов" Българският лекарски съюз (БЛС) инициира среща между лекари и синдикати от болницата и здравния министър в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров, като се забелязаха ясни сигнали, че конфликтът е на път да бъде разрешен.

По време на разговорите бяха обсъдени редица въпроси, като страните изразиха съжаление за разменените остри и обидни реплики и за създалото се напрежение. Участниците в срещата се съгласиха още, че констатираните административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи. От страна на Министерство на здравеопазването бе изразено доверие в лекарите от УМБАЛСМ „Пирогов“.

На брифинг пред медиите шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров заяви, че са се провели продължителни разговори поради деликатната ситуация. "Благодаря на министър Кацаров и на колегите от Пирогов, крайно време беше да направим тази среща, за да намалим напрежението. На всички ви е ясно, че почти 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината, те по-скоро опетняват името на едната и другата страна", допълни д-р Маджаров.

Директорът на Българския лекарски съюз каза и какво точно са се разбрали страните:

"Първо, изказват съжаление и двете страни за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение; Второ, установените административни нарушения от НЗОК ще бъдат разгледани от компетентните органи; Трето, имаме доверие на всички лекари от Пирогов, имали сме и продължаваме да имаме, а също така се обединяваме и около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможността за такива недоразумения".

Лекари от болницата също говориха пред медиите.

Д-р Камен Данов от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", заяви, че лекарите са удовлетворени от това, че са отпаднали съмненията, които са били лансирани за нарочни злоупотреби.

„Съгласихме се, че не бива да има такъв тон, да се слиза до такова ниво и да има такива обвинения, които излизат извън добрия тон. Представителите от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ще занесем тези четири точки, по които постигнахме съгласие, на колегите е болницата“, допълни той.

Д-р Данов заяви още, че е предложил на служебния здравен министър да се направи цялостна промяна в системата на клиничните пътеки. Той подчерта, че цялата система има нужда от реформа.

"Пирогов“ в момента е незаобиколим фактор в здравното обслужване на населението и не бива тези недоразумения да бъдат пречка в работата“, категорична беше проф. Мария Миланова.

От Здравното министерстно посочиха, че тази среща за тях е била от особено значение, за да се намали създалото се напрежение.

"Усетихме обида в лекарите от Пирогов, затова и направихме тази среща. Не трябва да има съмнение, че лекарите трябва да си вършат основно своята лекарска работа и не да ги оценяваме ние, а пациентите. Хората трябва да имат доверие в тях и за нас това е достатъчно", заяви зам.-министър Александър Златанов.

Според него има „луфтове в законодателството“ по линия на пандемията и клиничните пътеки, но не трябва лекарят да се превръща в администратор. Обсъждани са теми, които могат да залегнат в цялостна реформа, като д-р Златанов подчерта, че те трябва да бъдат гледани в пакет.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев