АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАШКОВ: ПРОКУРАТУРАТА ОСИГУРЯВА ВЪЗМОЖНОСТ БОЖКОВ ДА ПРЕБИВАВА НЕОБЕЗПОКОЯВАН ИЗВЪН СТРАНАТА

Бойко Рашков
21.07.2021 / 11:18

„Вчера прокуратурата по най-странен за мен начин обяви, че по отношение на Васил Божков е повдигнато обвинение по член 95 от Наказателния кодекс. Това означава, че този човек вече е обвинен в едно политическо престъпление. Щом е обвинен в политическо престъпление възниква въпросът доколко една екстрадиция, която се е поискала вчера, ще се реализира, тъй като по дефиниция нито една цивилизована страна не предава искани лица за политически престъпления. Оттам възниква въпросът желае ли българската прокуратура да го приведе в страната, за да се извършват с него процесуално-следствени действия, или по този начин завинаги осигурява възможност на Васил Божков да пребивава извън България необезпокояван“. Това коментира служебният вътрешен министър Бойко Рашков на влизане в сградата на парламента. Той заяви, че идва с добро настроение, тъй като се надява да има стабилно правителство.

„Ние сме само за два месеца. Това, което можахме да свършим на много високи обороти – свършихме. Както виждате текат проверки в най-различни посоки, за да се изяснят проблеми, възникнали във времето назад“, каза Бойко Рашков.

Проверките на големите инфраструктурни проекти

По отношение на автомагистралите той припомни, че в АПИ са влезли представители на Националната следствена служба, на ДАНС и НАП.

„8,6 милиарда лева са раздадени, аз казвам подарени, на близки до предишното управление фирми, без да има сключени договори и без обществени поръчки. Това означава, че за българското общество няма абсолютно никаква гаранция, че ще се извършат строителните работи, за които са подарени тези пари“, коментира служебният вътрешен министър.

„Някои от тези големи строители на пътища в България къде живеят? Някои от тях живеят в Дубай. Така че тези средства, които са отпускани за строителство на магистрали, са послужили на такива хора да живеят спокойно и необезпокоявани в Дубай“, допълни Рашков.

Що се касае до подслушването той коментира, че прокуратурата сама проверява себе си.

„Този факт говори достатъчно красноречиво каква проверка е извършила прокуратурата. Разполагам с коренно различна информация, която ще предоставя на парламента, след като се формира съответната парламентарна комисия, която ще има право по закон да се запознава с тази класифицирана информация. Тогава ще станат известни неща, които прокуратурата не иска да оповести. Според моето дълбоко убеждение тя е предприела действия единствено в услуга на предишните управляващи", каза Бойко Рашков.

"По такъв начин прокурори са ангажирани, не без благословията на главата на прокуратурата, в услуга на политическото ръководство до 4 април в нашата страна. Допуснати са груби грешки в законодателството у нас и са били подложени на СРС мирно протестиращи граждани. Имам категорични доказателства за това, че служители в МВР от Службата за борба с организирана престъпност, както и от Службата за вътрешна сигурност, са били експлоатирани като наемни работници за интересите на това производство", каза още служебният вътрешен министър.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев