АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЛИНДЕН Е! ПОЧИТАМЕ СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ

Свети Илия
20.07.2021 / 09:27

Свети пророк Илия живял в Галатия през 9-и век преди Христа. Името му означавало крепост и станало символ на твърдостта на вярата. Когато владетелите поставили в Самария идол на езическото божество, приканвали народа да му се покланят и преследвали служителите на Бога, свети Илия с молитва заключил небето и настъпила тригодишна суша. Тогава гонен, пророкът предложил на царя да направят жертвоприношение и чиято жертва се запали с огън от небето, негова да е истинската вяра. Владетелят приел, но жреците му се молили напразно. А върху жертвата на свети Илия паднал огън от небето. Народът видял това и се поклонил пред истинския Бог.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. Според народните вярвания, ако на днешния ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Традицията повелява да не се работи, за да не се разсърди пророк Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Денят е професионален празник на пожарникарите и на пивоварите в България.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илиана, Илко, Илка.

Името Илия в община Сливен носят общо 903 мъже, като 468 от тях са с постоянен адрес в града. 305 са общо господата с името Илиян. 213 от тях са с адресна регистрация в Сливен.

Представителките на нежния пол с името Илияна са общо 218, като 147 от тях живеят в града.

Пресслужба на община Сливен

 

Мъжете с името Илко са общо 53. От тях 48 са от Сливен, а останалите от населените места в общината. 33 са дамите, носещи името Илка. 28 от тях живеят в града.

 

Общо 12 са мъжете с името Илчо.

 

Честит празник на всички именици!

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев