АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАЦЕВ: ШЕФЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ШОУ БИЗНЕС ВЕЧЕ НЕ Е СЛАВИ, НА ДРУГО МЯСТО Е

 Валентин Вацев
16.07.2021 / 13:29

"Шоуто продължава!", с тази констатация започна коментара си пред БНР анализаторът Валентин Вацев.

Той подчерта, че България е в окончателна и безизходна криза на легитимността, защото от всеки трима българи - двама отказват да се занимават с политика.

"Според централния закон на постмодерната политическа логика, по който се развива политиката у нас сега, всички знаят, че има разлика между политика и шоу, но никой не може да покаже линията, която ги разделя. ... В този смисъл Слави Трифонов има основание да се смята за господар на ситуацията и да си въобрази, че поредното му шоу вече е в рамките на цялостния български политически процес".

Според анализатора е дошло времето за жена министър-председател и прогнозира Трифонов да направи такова предложение:

"Проблемът е не дали премиерът ще е мъж, или жена. ... Най-издържано би било Слави Трифонов по негласен път да приеме половината си министри от ГЕРБ, а другата половина от ДПС, с няколко ярки фигури от него (ИТН), за да привличат вниманието. ... При Слави всяко казване е предпоследно. Той вярва, че ситуацията е в неговите ръце, но греши. Шефът на българския шоу бизнес вече не е той, а е на друго място".

Това "друго място" по думите на Вацев са кръгове, които свързват по невидим начин ИТН с ГЕРБ, с остатъците от НДСВ, както и с ДПС.

"Има кръг хора, които се са на видими политически постове, но се ползват с влияние - някои от тях са били премиери, други са били във високите етажи на властта, ние ги познаваме. В това няма нищо странно. Те ще сложат тежестите така, че ще се появи правителство, което ще бъде крайно екзотично, но ще се радва на пасивната подкрепа на три парламентарни политически сили".

По думите на анализатора Държавният департамент на САЩ вече няма нерви и това е външният фактор, който може да ни увери, че този път България ще има правителство.

"Този път българите са длъжни да направят правителство, което да бъде каквото те пожелаят, но то ще трябва да осигури присъствието на Северна Македония в ЕС. Т.е. каквото и правителство да се появи, то ще има не много приятната задача да намери аргументи, по силата на които да приеме македонското участие в ЕС. То ще загуби моментално обществена подкрепа, но това вече няма да има значение".

Валентин Вацев прогнозира, че "българските политически технолози", ще трябва да осигурят правителство, което да е приемливо за ГЕРБ и за Слави Трифонов. Според анализатора Трифонов вече е изиграл ролята си.

Вацев: След олигархията следва диктатура, която няма да бъде наричана така

Дълбока промяна на модела няма да има, подчерта анализаторът и уточни, че правителството, което той очаква да се сформира, ще има живот между 9 месеца и 1 година.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев