АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЪР СТОЙЧО КАЦАРОВ БИЛ ЕДИН ОТ ПАЦИЕНТИТЕ НА „ПИРОГОВ“ С ФАЛШИВА ЕПИКРИЗА

Д-р Стойчо Кацаров
15.07.2021 / 21:30

Здравният министър в служебното правителство Стойчо Кацаров е един от "фиктивните пациенти" на болница "Пирогов", за които проверка на Здравната каса установи, че са получили фалшиви епикризи. Това потвърдиха за Dariknews.bg от Пресцентъра на Здравното министерство.

Според информацията, през ноември той постъпил в болницата за лечение от COVID-19, а имал епикриза като лекуван от цироза на черния дроб.

По-рано през деня Здравното министерство публикува част от резултатите от проверката на НЗОК в „Пирогов“, сред които са фиктивни пациенти и грешни диагнози.

„Това са част от нарушенията. Във връзка с обществения интерес и инициирания от бившия директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ сутрешен протест на служители, публикуваме данни от Протоколи за извършена проверка от НЗОК със заличени лични данни“, посочиха от ресорното министерство.

"В протоколите се вижда, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 души за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. НЗОК е установила, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях. На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от „болните“ е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график", допълниха от министерството и уточниха - всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване.

Отстраненият директор на болница "Пирогов" професор Асен Балтов заяви пред DarikNews.bg, че явно е виновен до доказване на противното.

Проф. Балтов беше категоричен: „Нарушения няма. Обжалваме в законоустановения срок от седем дни. За съжаление аз вече няма да мога да обжалвам, тъй като съм отстранен. Сигурно това е била и целта“.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев