АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАБЛЮДАТЕЛИ: КОРУПЦИЯТА И ЛИПСАТА НА МЕДИЕН ПЛУРАЛИЗЪМ ХВЪРЛИХА СЯНКА ВЪРХУ ВОТА

 Пресконференция на международните наблюдатели на изборите, които представиха своите предварителни заключения след предсрочните парламентарни избори.
12.07.2021 / 17:53

Мисията на международните наблюдатели, които проследиха провеждането на изборите, обяви, че корупцията и липсата на медиен плурализъм са хвърлили сянка и върху предсрочния парламентарен вот.

Като цяло наблюдателите дават добра оценка на машинното гласуване, но предупредиха, че то е затруднило редица възрастни хора и такива, които не са достатъчно запознати с новите технологии.

Международните наблюдатели отказаха да направят пряка съпоставка между редовния и предсрочния парламентарен вот – т.е. изборите на 4 април и вчерашните, тъй като това не е пряка задача на мисията им. Въпреки че похвалиха въвеждането на задължителния машинен вот, наблюдателите споделиха редица притеснения, първото от което е в медийната среда. Обобщението на изводите е на Тана де Зулуета:

"Медийната среда, в които тези избори се проведоха, остана без значителна промяна, тъй като все още трябва да се обърне внимание на медийния плурализъм и журналистическата независимост. Проблемът с корупцията и необходимостта той да бъде решен тегне върху политическия живот в България от известно време. Той хвърляше сянка и върху тези избори, което пролича по много различни начини".

Според наблюдателите собствеността на частните медии и обвързаността им с определени политически партии не е дала възможност на избирателите да направят наистина информиран избор. Друг сериозен проблем е купуването на гласове и въпреки че наблюдателите виждат „лъч светлина“ в решаването му, те все още са далеч от оптимизма:

"Купуването на гласове – многогодишен и изплъзващ се проблем, получи може би безпрецедентно внимание от страна на правителството. В периода на нашето наблюдение министърът на вътрешните работи даде информация за няколко случая, по които се води разследване. Смяната на ръководители на полицейските дирекции по места и на областни управители беше част от усилието да се спре купуването на гласове и сплашването".

За да се справи българското общество с това явление, е нужна много сериозна политическа воля, коментира Тана де Зулуета. И тя, и останалите членове на екипа приветстваха въвеждането на машинното гласуване, но предупредиха, че то не е панацея срещу изборните манипулации:

"Това беше амбициозно решение. Краткото време, в което то трябваше да бъде приложено, беше истинско предизвикателство. Похвално е, че този начин на гласуване доказа ефективност като цяло. В същото време не можем да подминем факта, че липсата на достатъчно време за съжаление не позволи да се проведе достатъчно обучение за работа с машините, което затрудни по-възрастните избиратели и хората, които не са добре запознати с новите технологии".

.Друг проблем е липсата на кампания на език, различен от българския. Това е лишило различни малцинствени групи, както от възможността добре да се запознаят с изборните програми на всички участници, така и да се осведомят как да гласуват с машини, предупредиха наблюдателите.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев